Zaterdagavond laat heeft de E.U. dan toch beslist, samen met de US, de UK en Canada, Rusland uit te sluiten van het internationaal SWIFT-betalingssysteem, waarover ik het al had in mijn blog van 23 dezer (‘Een tweede Danzig?’).
Dat die beslissing zo lang op zich heeft laten wachten, had zijn redenen. Daardoor kan Rusland nl wel afgesloten worden van het internationaal betalingssysteem, maar zal er ook schade zijn voor westerse bedrijven die met Rusland nog zaken doen.
Swift is een vennootschap van en voor liefst 11.000 banken wereldwijd, waarmee ze hun onderlinge betalingen regelen. Het is a.h.w. een financiële telecommaatschappij. De hoofdzetel is gevestigd in het Waals-Brabantse Terhulpen, net over de taalgrens en telde eind vorig jaar 3.300 werknemers die jaarlijks zo’n 42 miljoen geëncrypteerde financiële berichten verwerkten.
Om een idee te geven welke schade Rusland daarbij kan lijden, verwijst men naar Iran dat het reeds meemaakte en daardoor de helft van de inkomsten uit zijn olie-export en 30% van zijn buitenlandse handel verloor. Een financiële atoombom als het ware. Voor Rusland dreigt nu iets dergelijks.
---
En dan nog dit. De afspraken die destijds inderdaad met Rusland gemaakt zijn over de niet-uitbreiding van de NATO naar het oosten, waren informeel, niet op papier gezet en zeker niet ondertekend, zoals dat hoort bij internationale verdragen. Politiek gesproken zijn die dan ook waardeloos. Wij zouden ons hier bv ook niet houden aan informele beloftes die Vande Lanotte over zijn Zilverfonds en Verhofstadt in zijn Burgermanifesten destijds gedaan hebben, zelfs al stond er toen al wél iets van op papier.
De NATO is een defensieve organisatie die nog nooit een land heeft aangevallen. Iets dat men van het Rusland van Poetin niet kan zeggen. Vraag het maar eens in Georgië, Moldavië, Tsjetsjenië, de Krim of bv in Syrië waar de Russen ongediscrimineerd scholen en hospitalen bombardeerden, juist zoals men dat nu doet met burgerdoelen in Oekraïne.
Ik kan best begrijpen dat Oost-Europese landen, die na WO II zo’n 50 jaar onder de Russische sovjetbezetting hebben moeten leven, dat geen tweede keer willen meemaken.
---
Tenslotte nog dit: gisteren waren er in 44 Russische steden protestbetogingen tegen de oorlog in Oekraïne. De meeste van die betogers worden hardhandig aangepakt en/of opgepakt. Vraag is maar hoe dat ook daar verder gaat evolueren nu die gek in het Kremlin ook al dreigt om nucleaire wapens in te zetten...
|