De kruistocht tegen toplonen in overheidsbedrijven blijft maar aanhouden. Hoe gerechtvaardigd ze misschien ook mag zijn, het zal voor sommigen nooit ver genoeg gaan, met het risico dat we straks inderdaad met ‘monkeys’ blijven zitten, ‘aapjes’ volgens Koen Geens.
De partij die zich het felst tegen de toplonen opstelt en zich zo’n beetje een Robin Hood imago wil aanmeten, is wel dezelfde die in een nabij verleden er steeds voor gezorgd heeft dat haar mannetjes (en vrouwtjes) met de meeste poen gingen lopen. Toen Didier Bellens werd bedankt voor de (niet) bewezen diensten, had hij nog een jaarsalaris van meer dan één miljoen euro, maar toen hij werd aangenomen (op persoonlijk aandringen van de rode ‘pasionaria’ Onkelinx) kreeg hij het dubbele daarvan, met dank aan de regeringen van de ‘actieve welvaartstaat’. En Bellens was geen uitzondering.
Kameraad Luc Van den Bossche, vader van, kreeg 690.000 euro als voorzitter van de raad van bestuur van Brussels Airport, niet eens een uitvoerende functie. Stéphane Moreau, SP burgemeester van Ans, krijgt als gedelegeerd bestuurder van de Waalse intercommunale Tecteo (dezelfde die 50 miljoen euro wil steken in Electrawinds), liefst 588.000, nu nog. En zo zullen er nog wel enkele rondlopen.
Geloof trouwens niet dat er nu een einde aan zal komen. De oude topman van de NMBS holding, Jannie Haeck (SP.a), krijgt tegenwoordig nog maar 290.000 euro (gelijk aan het loon van Di Pippo), maar heeft er zopas nog een bestuursfunctie bij gekregen in de Vlaamse Investeringsmaatschappij PMV en ik denk niet dat ze daar met peeschijven betaald worden. Die raad is trouwens uitsluitend samengesteld met politiek benoemde creaturen.
Zelfs Jean-Pascale Labille, de niet eens verkozen minister van overheidsbedrijven en door sommigen beschouwd als dé incarnatie van Robin Hood in de Belgische politiek, is zelf een cumulard hors catégorie (‘Champion toute catégorie’ is zijn Waalse bijnaam). In totaal heeft hij, volgens zijn laatste inventaris (januari 2013) liefst 56 bestuursmandaten, waarvan ‘slechts’ zeventien effectief bezoldigd, maar waarvan er bij die andere heel wat zijn die onrechtstreeks wel iets zullen opbrengen (‘supply side business” noemen de Amerikanen dat).
Kortom, als de socialisten denken met hun kruistocht tegen de toplonen van openbare ambtenaren te kunnen scoren, zouden ze beter goed opletten en zullen ze op eieren moeten lopen. Het verhaal van de balk en de splinter.
|