Vorig jaar waren onze kernreactoren voor 90% beschikbaar. Over het hele jaar waren er maar twee ongeplande stops. Zelfs de reactor van Tihange 1, de oudste daar, die in 2020 nog lange tijd had stilgelegen, was in 2021 voor 99% inzetbaar en dit zonder CO2 uitstoot. We konden zelfs stroom uitvoeren.
Mocht deze federale bende van ellende op 18 maart toch beslissen alle kerncentrales uit te schakelen in 2025, dan weet men nu reeds dat we een stroomtekort zullen hebben, meer dan waarschijnlijk black-outs en energie die stilaan voor velen onbetaalbaar zal worden. Tegen die tijd zullen we nl niet minder, maar meer stroom nodig hebben, veel meer zelfs. Niet alleen voor de extra stroom voor het elektrische wagenpark, maar ook voor alle warmtepompen die men zal moeten installeren i.pl.v. verwarming op gas en stookolie. Die warmtepompen werken nl ook op elektriciteit en over het verbruik ervan hoort men verdacht weinig..
Uit een rapport van de universiteit van Antwerpen blijkt nog dat, wat er ook zal beslist worden, het steeds veel geld zal kosten, grotendeels omdat men de zaak zo lang heeft verwaarloosd.
---
In de marge van bovenstaande is er ook interessant nieuws uit Italië, waar de rechtse partijen: de Liga en Forza Italia een nieuw referendum willen over de herinvoering van de kernenergie, de ‘kernINstap dus met de nieuwe modulaire reactoren, zodra die beschikbaar worden’ .Om dat referendum te kunnen organiseren, moeten er wel een half miljoen handtekeningen verzameld worden. Dat kan dus nog wel even duren, alhoewel...
Italië maakte, als enig land van de G7, de kernuitstap na een referendum in 1987, één jaar na de ramp in Tsjernobil. In 1990 ging de laatste Italiaanse kerncentrale dicht. Sindsdien is het land voor stroom sterk afhankelijk van het buitenland, in de eerste plaats van Frankrijk. De prijs van elektriciteit ligt echter een kwart hoger dan wat de Franse consumenten er zelf voor betalen en die komt daar voor meer dan 70% uit kernenergie. Iets wat wij in dit land straks ook riskeren als onze bende van ellende het voor het zeggen krijgt.
|