In de kakafonie van de verkiezingsbeloften was er maar één constante: alle partijen beloofden te zullen zorgen voor een minimumpensioen van 1.500 euro per maand voor min of meer iedereen. Als dat zo makkelijk lijkt, zal het er wel komen, zeker? Niets is minder waar. Zowat elke partij belooft iets anders, met als grootste uitschuiver dat de Waalse socialisten een som vooropstellen van 1.500 euro ‘netto’ en hun Vlaamse familie een van 1.500 ‘bruto’.
Als die aanpassing er zal komen, zal het in grote lijnen gaan om een netto pensioen, maar dan wel voor wie 45 jaar effectief gewerkt heeft. Dat laatste betekent dat de zogenaamde gelijkgestelde periodes, bv werkloosheid en tijdskrediet, om er maar enkele op te noemen niet zullen meegeteld worden.
- Open VLD belooft een minimumpensioen van 1.500 euro bruto tegen 2025, na een loopbaan van 45 jaar.
- Groen belooft een basispensioen van 1.140 euro voor alleenstaanden en na 42 jaar dienst een van 1.500 bruto. Pensioenen boven de 4.000 euro worden afgetopt.
- PvdA belooft een 1.500 euro netto minimumpensioen voor iedereen voor wie 40 jaar heeft gewerkt.
- SP.a belooft een minimumpensioen van 1.500 euro bruto voor wie 42 jaar heeft gewerkt.
- N-VA wil de minimumpensioenen twee keer verhogen met 1,5% boven op de welvaartsenveloppe tegen 2024 en daarna nog eens met 2,5% voor wie dan nog geen 1.500 euro bruto zou hebben. Men moet dan wel minstens 35 jaar gewerkt hebben.
- CD&V belooft minstens 1.500 euro bruto na 45 jaar dienst.
- Vlaams Belang belooft 1.500 euro netto na een loopbaan van 40 jaar. Ambtenarenpensioenen zullen worden afgetopt tot 4.000 euro.
Voilà, l’embarras du choix. Kies maar uit. Hou er wel rekening mee, dat geen enkele partij meteen iets belooft, want dit land heeft dit jaar al een schuld van zo’n 12 miljard euro op de lopende Begroting, terwijl de goedkoopste oplossing van hierboven 3,2 miljard extra zal kosten. Als er ooit iets van in huis kan komen, wordt het wachten tot 2024/25, in de hoop dat een volgende federale regering daarin slaagt. De gepensioneerde zal dus nog jaren moeten wachten vóór hij daarover enige zekerheid zal hebben. Zelfs als Vlaanderen van de miljardentransfers verlost zal zijn, zal dat pas in 2035 zijn (volgens de zesde staatshervorming). Tenzij men dit land eerder kan splitsen, iets wat de traditionele partijen én Groen nog steeds niet willen.
.
|