In mijn blog van 20 dezer (‘Wunschenes Wunsch’) schreef ik reeds dat, om het Belgisch begrotingstekort alleen nog maar te stabiliseren, er in de komende legislatuur voor 10 miljard euro extra maatregelen nodig zullen zijn (2 miljard per jaar en dit vanaf 2024). Dat blijkt een onderschatting te zijn.
Volgens de denktank Bruegel zal het nl 30 miljard worden (oftewel 4 miljard euro per jaar). Dit als gevolg van een recente afspraak van de EU-ministers van Financiën.
Gelukkig heeft Paul Magnette, burgemeester van Charleroi en voorzitter van de PS, de grootste partij van de huidige federale Belgische regering, daarvoor een oplossing die hij de ‘Agrowth’ noemt of de ‘afwezigheid van economische groei’. Als België minder groeit, aldus Magnette, schept het ruimte voor minder economisch ontwikkelde landen, om te groeien. Zo’n beetje een Wallonië in het groot, zegt maar, waar de ‘levensgenieters’ – steeds volgens Magnette – kunnen profiteren van de inzet van de Vlamingen die het hard werken toch in hun bloed hebben.
Een scenario Magnette met een groeistop tien jaar geleden ingevoerd, zou ons minstens 5% armer hebben gemaakt in plaats van 12% rijker. In 10 jaar groeide de Belgische economie nl met 17%, terwijl de bevolking met 5 procent toenam.
Wie zou er niet met die Magnette willen samenwerken?
--
Van Walen en werken gesproken, dan nog dit: bij Lidl maken we een Delhaize-bis scenario mee. Vrijdag zijn er bij de Duitse keten wilde stakingen uitgebroken en net zoals bij Delhaize zijn die compleet in Francofonië. In Vlaanderen gaat het maar om een paar winkels. De reden is – echt waar – dat het personeel vindt dat het te hard moet werken.
Walen en werken. Buiten de eerste letter hebben ze met elkaar niet veel gemeen!
|