In tegenstelling tot Nederland, waar de regering gevallen is, lijkt het bij ons al bij al nog mee te vallen. Crootje’s regering slaagde er zelfs in de tot tweemaal uitgestelde pensioenhervorming toch tot een goed einde te brengen. Nou, goed bij manier van spreken.
Er is nu een federaal akkoord dat de pensioenlasten met 0,5% zullen verlaagd worden t.o.v. het bbp in …2070! En de reden waarom dit gebeurt is, omdat men hoopt dat het genoeg zal zijn om een deel van het Europees relancegeld te kunnen krijgen. ‘Hervormen na de komma’ noemt men zoiets.
Dat deze minimale hervorming er tenslotte toch kwam had o.m. te maken met het aftoppen van de perequatie, een systeem waarbij gepensioneerde ambtenaren hun pensioen niet alleen zien stijgen met de inflatie, maar ook als de nu nog actieve ambtenaren e.o.a. loonsverhoging krijgen. En nu maar hopen dat Europa erin trapt of we zullen aan een volgende algemene staking zitten, zoals de vakbonden nu al te verstaan hebben gegeven…
Om die vakbonden te plezieren heeft de federale overheid dan maar beslist een deel van de pensioenkosten van de vast benoemde gemeentelijke en stedelijke ambtenaren over te nemen. Dat lijkt genereus tot men beseft dat dat ook zal gebeuren met geleend geld, waardoor de Belgische staatsschuld nóg groter zal worden…
--
En dan nog dit: in mijn vorige blog had ik het over artikel 135 van de Belgische Grondwet. Dat was een tikfoutje, moest zijn 35, het zgz ‘opsplitsartikel’ dat de toewijzing betreft aan de deelstaten van de hele gezondheidszorg, het volledig arbeids- en tewerkstellingsbeleid en alles wat met economie te maken heeft. Als de Vlaamse traditionele partijen in de federale regering denken nog mee te kunnen spelen, dat ze er dan eerst eens voor zorgen dat dit nog geregeld wordt tijdens deze legislatuur.
|