Een ON/OFF-burgeronderzoek is er is er achter gekomen dat een overdadig gebruik van de smartphone leidt tot allerlei ziekten en burn-outs. Ook dat voorspelde ik al jaren geleden toen ik stelde dat de geest van vele jonge mensen niet meer tot rust kwam doordat ze verslaafd waren geworden aan hun smartphone.
Uit dat onderzoek blijkt dat inderdaad driekwart van de ondervraagden hun smartphone minstens drie uur per dag aan hadden staan, wat men ‘online waakzaamheid’ noemt. Let op, dit is maar een gemiddelde. Voor elkeen die (nog) geen smartphone heeft wordt dat in het totale aantal minstens het dubbele. Waakzaamheid betekent dat men voortdurend controleert of er berichten binnenkomen en er meestal dan ook meteen op reageert. Zoiets werkt de burn-out in de hand, want het ‘triggert’ je stresshormoon, waardoor je nóg waakzamer wordt en je mentale veerkracht op de proef wordt gesteld tot die het begeeft.
De kans is groot dat deze situatie niet zal beteren. Het leven is veranderd. Kinderen die van de school komen, raken thuis hun verhaal niet meer kwijt, zien steeds minder hun beide werkende ouders en vertrouwen dan maar op hun smartphone met alle gevolgen van dien. Het wordt een gouden tijd voor psychiaters en psychologen.
---
En dan nog dit:
Titel in De weekeindeditie van De Tijd: ‘Welke Waal wil nog in Vlaanderen werken?’.
Wel, wij in Vlaanderen zouden al tevreden zijn mochten die Walen in het eigen Wallonië werken. Daar bereikt de werkzaamheidsgraad nog steeds de 70% niet, terwijl die in Vlaanderen al naar en over de 80% gaat (Oost-Vlaanderen heeft er al een van 82%).
|