Brussel blijft in het nieuws, maar dan in het negatieve nieuws, zeker voor Vlaanderen. In een vorig artikel had ik het er al eens over dat de Brusselse vicegouverneur, Jozef Ostijn, vorig jaar zowat 60% van de aanstellingen in het Brusselse geschorst had wegens het niet naleven van de taalwetten, in de eerste plaats het ontbreken van de kennis van het Nederlands. Nu blijkt dat de lokale besturen bij hun eerste beslissing blijven en er in feite niets verandert. Zoals we gewend zijn met onze francofonen houden die zich niet aan de wetten als die hen niet uitkomen.
Er wonen straks geen Belgen meer in Brussel noch in het Brussels Gewest. In Brussel-Stad zijn bijna 80% van de inwoners van vreemde afkomst, in het Gewest iets meer dan 70%. In Sint Joost haalt men 90% en is bijna de helft van de bevolking moslim, gevolgd door Molenbeek waar de bekende aanslagen werden beraamd.
Er doet zich trouwens nog een nieuwe trend voor. Op vragen in het Nederlands wordt steeds meer geantwoord in het Engels, dat in de meeste Franstalige scholen als niet verplichte tweede taal wordt aangeleerd, dat terwijl in het Nederlandstalig onderwijs het Frans als tweede taal verplicht is. In Brussel is er geen lingua franca meer, ook het Frans niet.
Wat houdt ons, Vlamingen, tegen om Brussel nog langer als hoofdstad van onze regio te houden? Bij een volgende staatshervorming, hopelijk na de verkiezingen van 2024, moeten we ook daar een punt van maken, mag Brussel van mij gerust een onafhankelijk derde gewest worden, maar dan wel een dat zelf zal moeten zorgen voor de financiering van zijn baronieën, zijn politiezones en andere kostelijke vermakelijkheden.
|