Het bestaan van de Russische oligarchen was geen uitvinding van Poetin. Ze waren het gevolg van de al te lakse wetten waarbij, na de val van de Sovjet Unie, zowat alle grote bedrijfstakken van de Russische economie voor een appel en een ei geprivatiseerd werden. De nieuwe eigenaars werden op slag miljardairs en lieten het niet aan hun hart komen. Toen Poetin rond de eeuwwisseling aan de macht kwam, wist hij dat ook en verving hij de meeste van die oligarchen, zoals men ze is gaan noemen, door zijn eigen mannetjes, meestal uit zijn vriendenkring van Sint Petersburg. De belangrijkste voorwaarde om oligarch te worden en te blijven, was dat ze zich niet met politiek zouden bezig houden. Wie dat wél deed, zoals Mikhail Kodorkovski, die kritiek uitte op Poetin en zich kandidaat stelde bij de presidentsverkiezingen, verloor zijn contract met de staat en ging voor tien jaar achter de tralies.
Door de Russische inval in Oekraïne zijn zowat alle oligarchen hun fortuin buiten Rusland ofwel kwijt gespeeld of is het bevroren zodat ze er voorlopig niet veel meer mee kunnen aanvangen.
Er is echter één uitzondering en die heet Jevgeni Prigozjin, ook al uit Sint Petersburg. Hij komt uit de georganiseerde misdaad en zat in de jaren 1980 negen jaar in de gevangenis. Toen hij vrij kwam, startte hij een handel in hotdogs en bouwde hij zijn zaak uit tot chique restaurants. In die functie kreeg hij van Poetin bij dienst aanstelling tot president de opdracht de staatsbanketten te verzorgen. Dat leverde hem de naam op van ‘kok van Poetin’, maar hij was meer dan dat en bezorgde het Kremlin een huurlingenleger dat bekend werd onder de naam ‘Wagner-groep’. Die naam heeft te maken met de de facto leider van de groep, een zekere Dimitri Oetkin, 20 jaar actief bij de veiligheidsdienst van het Russische leger, wild van het Derde Rijk van ‘der Adolf’ en van de muziek van Richard Wagner, voor wie diezelfde Adolf een boontje had. In Oetkins nek prijkt een SS-tatoeage. Uitgerekend die man moet de ‘denazificatie’ van Oekraïne mee bewerkstelligen, Sinds zijn aanstelling knapt hij alle vuile werkjes op, waarvan men Poetin beschuldigt maar waar die altijd kan zeggen er niets mee te maken te hebben gehad en dat zowel in Syrië, in verschillende Afrikaanse landen en nu dus ook in Oekraïne.
* In een oligarchische regeringsvorm is de rechtsgeldigheid van de wetten gebaseerd op het goeddunken van een gesloten elite. Het woord ‘oligarchie’ komt uit het Oud-Grieks. De filosoof Plato noemde het ‘de slechte variant van aristocratie’.
.
|