Ik heb ooit geschreven dat Ludwig Van Beethoven geen Duitser, maar een Vlaming was. Dat klopt nog altijd, maar moet iets genuanceerd worden. Als we met het woord Vlaming iedereen aanwijzen wiens familie afkomstig is van het grondgebied dat we nu Vlaanderen noemen, is het juist. Dat was echter niet zo in de tijd van Van Beethovens grootouders en vader die uit de regio kwamen die toen enkel Brabant heette. Strikt genomen kan Ludwig dan eerder een Brabander genoemd worden, zoals allen die afkomstig zijn uit de huidige Belgische provincies Antwerpen, Vlaams- en Waals Brabant en de Nederlandse provincie Noord-Brabant, maar zeker geen Duitser.
---
Ik ben ook een Brabander. Mijn familie komt uit het nu Nederlandse Noord-Brabant, een deel van de vroegere Zuidelijke Nederlanden. Mijn betovergrootvader, Laurens van Alphen, kwam uit het Noord-Brabantse Rijswijk en stak als 18-jarige in 1830, samen met enkele leeftijdgenoten, de nieuwe grens met het pas ontstane België over. Op die manier vermeden zij opgeroepen te kunnen worden voor militaire dienst in Nederland en waren ze in feite deserteurs. Het dient wel gezegd dat in die tijd soldaatje spelen geen droomjob was. Men werd opgeroepen, maar wist niet wanneer men zou afzwaaien en oorlogen waren toen schering en inslag. Door het feit dat ze Nederlanders waren, werden ze ook in het nieuwe België niet opgeroepen voor de militaire dienst.
Mijn grootvader, een kleinzoon van Laurens, werd nog als Nederlander in België geboren, maar kreeg de Belgische nationaliteit, toen hij als jonge knaap mee lootte voor het Belgische leger. Hij lootte er zich uit, maar door het feit dat hij zich kandidaat had gesteld, werd hij Belg. Mijn vader werd als oudste van zeven vrijgesteld van militaire dienst en zo was ik, als oudste kleinzoon, de eerste van de familie die effectief militaire dienst deed in het ABL (Armée Belge / Belgisch Leger, wat wij bij ‘den troep’ het ‘Arm Belgische Leger’ noemden). Ik kwam terecht bij de zware tanks (toen nog Pattons), verbleef drie weken in Stockem, bij Arlon, een kleine drie maanden in Leopoldsburg, drie maanden in Euskirchen bij Bonn en zes maanden in Kassel, toen aan het IJzeren Gordijn.
---
|