In Nederland is er na negen maanden – een Nederlands record – dan toch een akkoord over een nieuwe regering of beter, over de voortzetting van de vorige regering. De verandering zijn enkele nieuwe gezichten (aan Rutte wordt echter niet geraakt) én enkele nieuwe projecten. De opvallendste daarvan is dat men, na Frankrijk, Zweden en de UK, ook in Nederland gelooft in een nucleaire relance als een deel van de oplossing voor een groene energiebevoorrading, zij het met kleinere en veiligere reactoren. Het is allemaal nog toekomstmuziek, maar vast staat ondertussen wel dat de enige kerncentrale die Nederland op dit ogenblik heeft, in Borsele (Zeeuws-Vlaanderen) langer zal worden draaiende gehouden. Die centrale had al een levensduur gekregen van 60 jaar (10 jaar meer dan de oudste Belgische centrale Doel 1) en zal nu nog langer worden open gehouden.
De reacties in de Belgische politiek en media zijn dat België dit niet zou aankunnen omdat dit land een veel grotere staatsschuld heeft. Dat laatste klopt, alleen blijkt de huidige Paarsgroene meerderheid wél geld te hebben voor het subsidiëren van eveneens miljarden euro kostende, vervuilende gascentrales. Daarmee zit zij op dezelfde golflengte van Duitsland, waar de nieuwe regering (mét de groenen erbij) voort gaat op de paniekreactie van Merkel na Fukushima.
Ironisch in deze zaak is dat dit land straks, bij een tekort aan eigen stroom, niet alleen bij Frankrijk, maar ook bij Nederland stroom zal moeten aankopen die door kernenergie zal zijn verwekt.
|