In ’t Pallieterke van deze week verscheen een uitgebreid interview met Matthias Storme, jurist en hoogleraar aan de KULeuven, faculteit Rechten. De man is een overtuigd flamingant en schrijft ook af en toe in het maandblad van de Vlaamse Volksbeweging (VVB).
Tien jaar geleden schreef Storme wat hij ‘Het Plan N ‘ noemde, waarin hij toen reeds voorstelde de Nederlanden te herenigen en daartoe te komen via de diverse gewesten. Zo’n beetje zoals ikzelf schreef in mijn blog van 28 augustus (‘De Nederlanden één’). Storme gaat echter nog een stap verder en zou het geen bezwaar vinden als Wallonië als apart gewest mee zou stappen in een Nederlandse confederatie. De reden daarvoor is, volgens hem, internationaal gesproken, dat het ontstaan van een Vlaamse staat op zich geen probleem zou zijn, wel de rompstaat België die achter zou blijven. Als we er van uitgaan dat Brussel een meertalige stadsstaat zou kunnen worden en de Oostkantons tenslotte toch zouden kiezen terug naar Duitsland te keren, wat dan met Wallonië? Internationaal zit de schrik er dan in dat er een Zuid-Europese staat zou komen in het noorden en dan nog een soort DDR, gedomineerd door de communisten van de PTB/PvdA. Aansluiten bij Frankrijk zou ook een oplossing zijn, maar dan wordt Wallonië een van de vele armoedige departementen die la douce France reeds ‘rijk’ is. Om nog te zwijgen over de Franse overzeese gebieden.
Tegenstanders van Storme’s idee zeggen dat Nederland ook overzeese gebieden kent in de Caraïben, Dat klopt, maar dat is niet het Nederland zoals wij, Vlamingen, dat zien, maar het Koninkrijk der Nederlanden (meervoud). Vlaanderen zal, steeds volgens Storme, daarin geen nieuw Aruba worden maar eerder een tweede Randstad. En, zoals ook ik reeds schreef in mijn blog daarover, zouden de herenigde Lage Landen beschikken over een kustlijn bezaaid met zeehavens, van Oostende tot Den Helder. We kunnen er alleen maar beter van worden.
Tenslotte stelt Storme dat Wallonië eigenlijk een luxepositie heeft, want het kan kiezen tussen twee modellen. Vlaanderen heeft die keuze niet, maar zou dan wel ophouden een meerderheid te zijn die zich gedraagt als een minderheid zoals nu het geval is.
Enfin, hoop doet leven en we kunnen weinig anders dan maar hopen dat er hier iets zal veranderen, liefst bij de eerstvolgende verkiezingen.
|