N.a.v. de overstromingen in de Vesder- en de Maasvallei maakt men zich in Vlaanderen zorgen over het feit dat zoiets ook bij ons zou kunnen gebeuren. Vlaams minister van Mobiliteit, Lydia Peeters (Open VLD) laat daarvoor een onderzoek doen door de Vlaamse Waterweg, de overheidsinstantie die dergelijke zaken coördineert.
Dat er ook bij ons in Vlaanderen zo’n ‘waterbom’ zou kunnen barsten, wil ik niet betwisten. Alles is mogelijk en zand knopen blijft moeilijk (grapje). Toch geloof ik niet dat een eventuele waterbom bij ons dezelfde schade zou aanrichten zoals in Wallonië.
Om te beginnen is er vooral in de Vesdervallei, maar ook – zij het in mindere mate – in die van de Maas een landschap met meer reliëf. Door het feit dat Vlaanderen vlakker is zou dat hier in elk geval trager gaan. Dat hebben we trouwens in juli ook stroomafwaarts meegemaakt, waar de Maas niet echt door de dijken is geraakt. Er moet daar wel bij verteld worden, dat de dijken in Limburg en verderop in Nederland beter tegen hoogwater bestand zijn en waarschijnlijk ook beter onderhouden. Vlaanderen kent ook meer overstromingsgebieden en spaarbekkens.
Met mijn slecht karakter (ik lees al ± 65 jaar ’t Pallieterke*) durf ik wel in vraag te stellen of - mocht het hier ooit overstromen - er ook zoveel Waalse vrijwilligers naar Vlaanderen zouden komen als er Vlaamse naar ginder zijn getrokken (er zijn er ook nu nog).
***
*‘Weekblad voor mensen met een goed hart en een slecht karakter’ aldus stichter Bruno De Winter in wat hij zijn ‘rioolkrantje noemde.
.
|