Carles Puigdemont, de gewezen minister-president van Catalonië, die al vier jaar bij ons in ballingschap leeft, is aangehouden geworden in het Sardische havenstadje Alghero. Hij zou daar een politieke meeting (voor onafhankelijkheid?) hebben bijgewoond. Men zou zich kunnen afvragen wat hij juist dáár ging doen. Wel, de regio Alghero (‘Alguero’ in het Catalaans), was enkele eeuwen een Catalaanse kolonie. De streektaal is er nog steeds Catalaans en de straatnamen zijn er tweetalig: Italiaans en Catalaans.
Puigdemont raakte bij de laatste Europese verkiezingen verkozen tot EU-parlementslid, maar dat laffe EU-parlement speelde de kaart van de Spaanse inquisitie en had hem zes maand geleden zijn parlementaire onschendbaarheid afgenomen. Hij kon echter (nog) niet naar Spanje – dat zijn uitlevering vraagt - uitgewezen worden, daar zijn Vlaamse advocaat Paul Bekaert – een specialist in Spaanse materies en miseries - in beroep was gegaan en daarover nog steeds geen uitspraak is gevallen. Ondertussen blijkt dat ‘Pokemon,’ op Sardinië toch vrij mag rondlopen, maar het eiland de eerste twee weken niet mag verlaten. De zoveelste Europese klucht.
Catalaans is een van de vele talen die op Sardinië gesproken wordt. In tegenstelling tot het Siciliaans is Sardisch geen Italiaans dialect. Er bestaat zelfs geen Sardische standaardtaal, zoals bv bij ons het ABN, maar verschillende dialecten, al naargelang vroegere bezettingen beïnvloed door het Spaans, Catalaans, Arabisch en Ligurees dat men ook op Corsica spreekt. In het centrale bergland van Sardinië – de Barbagia - spreekt men nog een soort Latijn (‘andamus a domu’, ‘vai con Deus’, ‘tres panes in bertula’)
Alghero was de eerste plaats op Sardinië die toeristisch werd. Dat gebeurde toen na WO II de Britse luchtvaartmaatschappijen BEA en BOAC er op het nabij gelegen vliegveld van Fertilia een tussenlanding maakten op hun vluchten naar Malta. Mijn oudste zus Lucia, die samen met haar man met mij mee naar Sardinië trok in de jaren 1960, is in Alghero blijven wonen, waar ze in het stadcentrum (‘centro storico’) een B&B heeft (vierde verdieping met groot ontbijtterras met zicht op zee en op de jachthaven). Haar twee zonen zijn er met ‘Sardinekens’ getrouwd.
|