Dat België een soort Absurdistan is, weten we ondertussen. Bij de overstromingsramp rond Luik is dat nog eens gebleken. In dit land blijkt o.m. dat alleen de federale regering bevoegd is voor de neerslag die valt. Eens dat het water de grond raakt is het echter gewestelijke materie! En daar houdt het niet bij op.
Zo is onze kust Vlaams, zou men denken. ‘ Weg de bastaards, weg de lauwaarts, ons behoort het Noordzeestrand’ zingt de Blauwvoet, maar dat klopt niet helemaal. Die is maar Vlaams tot aan de laagwaterlijn. Verderop is de zee federaal Belgisch. Windmolens op het land zijn een Vlaamse bevoegdheid, die op zee zijn federaal. Wanneer de molens wind vangen op de Noordzee, zijn het dus Belgische windmolens. Om de zo opgewekte elektriciteit aan wal te brengen, heeft men dan weer Vlaamse bevoegdheden nodig om hoogspanning te voorzien. Een vis in zee is federaal, maar wordt Vlaams van zodra hij gevangen wordt. Te gek voor woorden.
---
Ondertussen is Sander Loones (N-VA) een wetsvoorstel aan het klaarstomen om onze kust weer volledig van ons te maken. Het lijkt allemaal ver gezocht, maar het gaat om 3.454 vierkante kilometer. Als het niet meteen lukt – en die kans is reëel – moet dit probleem in elk geval deel uitmaken van een volgende staatshervorming. Als onze hele kust exclusief en officieel Vlaams wordt – wat feitelijk de logica zelf zou zijn - , komen ook de windmolenparken onder haar bevoegdheid. Momenteel staan daar al 399 windmolens die elektriciteit produceren voor zo’n 2,2 miljoen gezinnen en die capaciteit zou de komende vier jaar verdubbelen. En er is meer.
Er bestaan nl al plannen om zowel de algencultuur (ook als energiebron) en het kweken van zeemosselen serieus uit te breiden. Om nog te zwijgen over het drinkbaar maken van zeewater.
Kortom, er is nog werk aan de winkel.
|