We hebben het allemaal wel eens gehoord, dat riedeltje van Belgicisten dat zegt dat er ook transfers zijn geweest van zuid naar noord. Het was op die geruchten dat prof. Hannes besloot het eens na te trekken. Zoals ik reeds vermeldde in mijn blog van gisteren, vond hij er niet één. Wat hij wél vond waren steeds andere transfers van noord naar zuid. Hieronder een beperkte bloemlezing.
- Tussen 1832 en 1912 betaalde een gemiddeld Vlaams gezin 16,7 meer wat ze toen ‘personele’ belasting noemden en 25,4% meer erfenisrechten dan een Waals gezin. Nota bene: Wallonië was toen, met haar mijnen en staalfabrieken, een der rijkste regio’s ter wereld, terwijl Vlaanderen economisch gemiddeld onder de armoedegrens leefde.
- Op een grote hoogoven – waarvan er toen alleen in Wallonië stonden – moest 84,8 Bfr bedrijfsbelasting worden betaald. Een bakkersoventje, waarvan de meeste in Vlaanderen stonden, betaalde evenveel!
- Industriële NV’s, die men bijna uitsluitend vond in Wallonië, maakten in 1910 al 452 miljoen goudfrank winst en betaalden daarop 2% belastingen.
- Ruraal Vlaanderen, dat in de 19de eeuw nog met een hongersnood had af te rekenen (de aardappelziekte), betaalde aan de Belgische schatkist meer dan de opkomende Waalse kolen en staalindustrie.
- Tussen 1830 en 1918 stortte Vlaanderen 18 miljard in de Belgische staatskas, Wallonië amper 12. In dezelfde periode kreeg Wallonië wel 24 miljard uit diezelfde staatskas, Vlaanderen, met zijn grotere bevolking, slechts 6 miljard
- In december 1913 werd aan de Waalse metaal- en mijnwerkers een jaarlijks pensioen toegekend van 360 Bfr op 50 jarige ouderdom. In Vlaanderen werd dat algemeen 65 Bfr op hun 65ste.
Bovenstaande is maar een greep uit een veel grotere lijst, waarin slechts één constante: als er te betalen viel, betaalden de Vlamingen steeds meer, als er te trekken viel kregen de Walen steeds meer. Dat is nog zo en kan alleen stoppen als we vasthouden aan de akkoorden over de laatste staatshervorming van 2014.
(Wordt vervolgd)
---
Aan dat Coronagedoe ga ik niet veel woorden meer vuil maken, Als alleenstaande gepensioneerde heb ik het misschien wel gemakkelijker, maar men moet al een crack zijn om aan alles nog aan uit te kunnen. Na de vergadering van de Nationale Veiligheidscommissie kon men ’s avonds op de Tv-journaals niets ander meer zien en horen dan één litanie van zo’n uur over Corona en Co. Gelukkig was er op de RTL (waar ik wel eens naar kijk om te vergelijken) weer een weerbericht met Sabrina Jacobs en dat maakte veel goed.
|