De meest gevatte uitspraak van de week komt van gouverneur Wunsch van de Nationale Bank van België (NBB): ‘Er is geen geld’, zei Wunsch, ‘Het is op’.
Sinds het begin van de coronacrisis hebben de federale en regionale overheden al zo’n 14 miljard euro uitgegeven aan technische werkloosheid en hulp aan zelfstandigen, het zgz ‘overbruggingsrecht’. Niet dat die zaken niet te verrechtvaardigen zijn, verre van zelfs, Maar het begrotingstekort wordt nu al op zo’n 50 miljard euro geschat. Ondertussen blijft men van alle kanten maar extra geld bijvragen. De laatste in de rij zijn de ballonvaarders die het seizoen van hun hobby tot de helft zien ingekort. Erg, hé!
Ondertussen hebben PS en SP.a bij monde van hun voorzitters al uitgepakt met een relanceplan dat nog eens tientallen miljarden zal kosten. Waar en wanneer dat zal gevonden en terug betaald worden, is nog niet bekend, tenzij men gelooft dat men op het einde van de volmachtentermijn van het reserveteam van Wilmès een volwaardige federale regering zal hebben die dat gaat doen. Die zal ook niet meer kunnen doen dan vast te stellen dat het geld op is. Als de vorming daarvan weer op de traditionele manier moet gebeuren, t.t.z. eerst een meerderheid vinden en pas daarna pas het programma – wat Magnette en Rousseau voor ogen hebben - zal daarvan niet veel in huis komen,
Tenslotte loopt ook het Europese herstelplan voor geen meter. Denemarken en Nederland vinden het nog steeds niet kunnen dat lidstaten die zich voor wat betreft schulden, begrotingsdiscipline en werkloosheid niet verantwoordelijk hebben gedragen, dat geld zomaar niet gratis kunnen krijgen. Dat zou een beloning zijn voor slecht beheer en geldt feitelijk ook voor België, dat bij monde van Crootje in eerste instantie wel akkoord ging voor een herstelplan met subsidies, maar zich toch ‘kritisch’ zou opstellen, nu men gezien heeft dat dit land ‘maar’ een habbekras krijgt (5,4 miljard t.o.v. bv 172 voor Italië en 140 voor Spanje), maar er wel toe zal moeten bijdragen.
|