Ik heb er al eens meer over geschreven, maar onze media blijven on de vergelijkingen over de coronabesmettingen werken met absolute cijfers i.pl.v. die procentueel te vergelijken t.o.v. het aantal inwoners. De cijfers die men zo bv dagelijks blijft geven over de States en over Brazilië kloppen niet. Als men, bij manier van spreken, op een dag hier 100 gevallen heeft, staat dat gelijk met 2.000 in Brazilië en 3.000 in de USA, omdat die landen respectievelijk zo’n 20 en 30 keer meer inwoners tellen.
Bovenstaande heb ik al eens aangegeven, maar in feite is het nog erger. De cijfers die we de dag van vandaag hier te horen krijgen, moet men niet vergelijken met die van dezelfde dag in Amerika en Brazilië omdat de pandemie daar twee weken later is begonnen en er twee weken geleden bij ons ook nog veel meer gevallen waren. Het verschil met de werkelijkheid zal dus nog een pak groter zijn en de reden waarom dit gebeurt is gewoon omdat men alle schuld wil leggen bij Trump en Bolsonaro, twee rechtsgezinde presidenten. Over de schuld van China wordt nauwelijks nog gepraat en Poetin komt er steeds veel beter vanaf, al weet zo stilaan iedereen dat de officiële cijfers uit Rusland niet kloppen.
Ook in eigen land meten de media met twee maten en gewichten. Ook bij ons heeft men het over absolute cijfers, waardoor er dus in Vlaanderen meer gevallen zouden zijn, terwijl in verhouding tot het aantal inwoners het in Brussel en Wallonië slechter gesteld is. Zo circuleerde er vorige week nog het bericht dat Vlaanderen in een rapport een totaal van 8.707 sterfgevallen te melden had t.o.v. 3.039 in Wallonië en 1.348 in Brussel. In percentages is dat echter voor Vlaanderen 50%, in Wallonië 35% en in Brussel 18%. Maar per miljoen inwoners levert dat voor Vlaanderen een getal op van 634 doden, t.o.v. 819 in Wallonië en 1.106 in Brussel. Dat er in Brussel in verhouding meer slachtoffers vallen, is te begrijpen gezien de dichtheid van de bevolking aldaar. In Wallonië waar de mensen veel meer verspreid leven en de subsidiëring van de gezondheidszorg per inwoner uit de collectieve belastingspot er hoger is dan in Vlaanderen, heeft men dat excuus niet. Van wat het daar dan wel komt is voorlopig nog een raadsel, maar een zeker ‘je m’en foutisme’ in levensstijl en het feit dat heel wat Walen gewend zijn de Belgische wetten en verordeningen te negeren als het hen niet uitkomt, zou ook hier wel eens kunnen meespelen.
Neem dus de dagelijkse cijfers van onze media met een grove korrel zout, zeker in de vergelijkingen met Amerika en Brazilië.
|