Het zijn slechte tijden voor de potentaten van deze wereld. In China weet de almachtige Xi Jinping niet wat hem in Hong Kong overkomt. Nu heeft die vroegere Britse kroonkolonie officieel nog altijd een speciaal statuut, zoals afgesproken bij de overdracht in 1997, maar de man is zo gewend zijn zin te krijgen, dat hij na een drie maanden vrij burgerlijke oproer niet echt weet wat te doen. Zich houden aan de regels, lijkt hem te simpel. Moedige mensen daar in Hong Kong.
Ook in Moskou krijgt de nieuwe tsaar steeds meer tegenwind. Deze keer gaat het om de plaatselijke verkiezingen in de hoofdstad, waar men de oppositie zelfs amper de kans wil geven mee te kunnen doen. Dat is nog gebeurd, maar ondertussen zijn er de sociale media, die het volk op de hoogte houden en krijgt Poetin kritiek die kan tellen. Zo blijkt het Russische bbp sinds de inval in de Krim met de daaropvolgende Westerse sancties met liefst 30% gezakt te zijn, wat tenslotte iedereen daar zal raken. Dat terwijl diezelfde Poetin bij de laatste algemene verkiezingen beloofd had de grote armoede in zijn land te zullen halveren. Dat Russische bbp, dat al niet veel groter is dan dat van de Benelux, is op het ogenblik nog één zesde van het Chinese. Tijdens het bewind van Stalin was het het dubbele…
Zelfs Erdogan, nieuwe sultan van Turkije, die dacht dat hem, na de mislukte coup tegen hem, zowat alles gepermitteerd was, moest bij plaatselijke verkiezingen in de grote steden de macht afstaan aan wat er daar aan oppositie overblijft. In zijn eigen stad, Istanbul, zelfs tot tweemaal toe.
De wereld is duidelijk aan het veranderen. Opvallend daarbij is wel dat het bijna overal – ook bij ons – de jongeren zijn die op straat komen en zich weren. De vraag is maar hoe het verder zal gaan.
|