Volgens een rapport van Vlario ( Het Vlaams overlegplatform en kenniscentrum voor rioleringen en afvalwater ) is één huis op acht in Vlaanderen niet aangesloten op de riolering. Dat is o.a. mede het gevolg van de lintbebouwing die we hebben, zo’n 13.000 km! Zoals ik reeds schreef in mijn blog van 13 december 2018 (‘De klimaat heisa’), moet al wat daarlangs gebouwd wordt, worden aangesloten op water, elektriciteit, kabel en riolering. Dat laatste blijkt niet overal te gebeuren, waardoor de mensen die er komen wonen, zelf voor een oplossing moeten zorgen. Dat was ook zo het geval toen wij in 1975 bouwden in Kasterlee en dat was in een nieuwe verkaveling, niét in een lintbebouwing. Wij hadden toen een septische put, die overliep in een sterfput, die op zijn beurt (af en toe) ook nog eens overliep. Laten weglopen in beken en sloten zat er bij ons niet in, omdat Kasterlee er niet zo veel heeft door zijn ligging op de Kempense heuvelrug. De sceptische put moest wel jaarlijks geledigd worden door een daarvoor gespecialiseerd bedrijf. Van dat laatste zijn we gelukkig vanaf, nadat we in 2005 - dertig jaar later! - riolering in de straat kregen.
---
Hoe we tegen het veranderende klimaat ook aankijken, we hebben er allemaal mee te maken. De tijd dat men bij ons vóór 10 mei geen bonen mocht planten, omdat het tot 15 mei kon vriezen, is geschiedenis*. Heel dat klimaatprobleem is trouwens niet alleen een zaak van verandering, we zullen ons ook moeten aanpassen aan het veranderend klimaat, want de klimaatverandering zelf kunnen wij niet meer tegenhouden. We zullen ermee moeten leren leven. Dat beseft men ook bij de VN, waar men al een Instituut heeft voor kimaat’verandering’. Dat instituut zou zich echter beter wat meer bezig houden met de derde wereldlanden. Dat bleek nog eens uit een Duitse studie, die in 2017 gepubliceerd werd in ‘Environment Science & Technology’ en waaruit bleek dat 90% van het plastic afval, dat terecht komt in de oceanen, afkomstig is van slechts 10 rivieren, waarvan 8 in Azië en 2 in Afrika (mijn blog van 10.05.2018 ‘ Het plastic sprookje’). De jonge Nederlander van Kroatische afkomst, die beweert een systeem gevonden te hebben om plastic uit de oceanen te halen – en daarvoor in Californië 30 miljoen dollar ophaalde – had al problemen bij de eerste echte test, waarbij een van de netten stuk ging. De Stille Oceaan, waar hij de test liet doen, is geen visvijvertje. Volgens het Amerikaanse economische tijdschrift Bloomberg, zo’n beetje de Amerikaanse tegenhanger van de Britse ‘The Economist’, zal dit systeem het probleem niet oplossen.
* Bij gunstige weeromstandigheden komen geplante bonen na 5 dagen uit. In 1940 viel Duitsland België binnen op 10 mei. Bij ons in de familie is dat bij gebleven. Mijn grootvader, een kleine zelfstandige, had ook een groentetuin en zei toen: ‘Oorlog of geen oorlog. Het is 10 mei en ik plant mijn bonen’!
|