De helft van de Belgische ambtenaren vind dat ze een zwaar beroep hebben. Hoe durven ze?
Van de toch nogal wat ambtenaren die ik ken (administratie allerhande, justitie, politie, brandweer, onderwijs) wordt het beroep vooral 'bezwaard' door verveling, onderling pesten, de ambetantenaar uit te hangen naar de bevolking toe, het zoeken naar redenen om wettelijk afwezig te zijn en -als ze dan al eens moeten werken- absurde regeltjes. Dat was m.i. trouwens de reden van het succes van het humoristische TV programma 'De Collega's: het was gewoon de werkelijkheid uitgebeeld.
Een paar voorbeelden: - Een vriendin van mijn vrouw werkt voor het Vlaams Gewest, heeft twee gelijkwaardige oversten die elkaar niet kunnen uitstaan en zo de boel compleet in het honderd laten lopen. Om dit op te lossen hebben ze er vanuit Brussel wat psychologen op gezet met als resultaat een aantal teambuilding-sessies en onlangs het invoeren van thuiswerk langs Internet. Kwestie van honden en katten te scheiden. Op dit thuiswerk is dus !geen enkele! individuele controle qua duur of hoeveelheid aan werk gepresteerd, met als resultaat het afschuiven van zoveel mogelijk werk onderling. -Enkele jaren geleden had ik een controle in mijn bedrijf begin mei dat jaar (FOD Financiën). De controlerende dame hoorde ik tegen haar overste zeggen dat ze om medische redenen heel de maand juni niet op kantoor zou zijn. De werkelijke reden werd me achteraf duidelijk: ze had een zoontje met examens gedurende juni en bleef dan maar gewoon thuis om te controleren/helpen. Ze 'vierde' dus ziek met medeweten van oversten. - Een ex-werknemer van mij (+/- tien jaar geleden) zijn dochter 'werkte' op de administratie FOD Financiën, zij ging élke namiddag wandelen, koffie drinken en shoppen in Brussel als het iets of wat mooi weer was. - Mijn schoonouders hebben een mooien tuin met daarin een stuk of tien Europese eiken. Die eiken worden al zestig jaar perfect onderhouden en getopt zodat ze niet te groot voor de tuin worden en een mooi bladerdak vormen tegen de zomerzon. Eén van die eiken staat aan de rand van de straat. Plots krijgen die mensen (allebei tegen de 90) een boete van 1600.00 euro (ongeveer, ik weet het exacte bedrag niet meer) te betalen wegens vernieling van een boom op gemeentegrond. Ik heb er dan een beëdigd landmeter opgezet, bleek de boom toch wel juist op hun privaatgrond te staan zeker. Verontschuldigingen van het gemeentelijk ambtenarencrapuul natuurlijk. Mijnschoonouders hebben die verontschudigingen aanvaard, ik niet. - Verre familie is politieagent (inspecteur heet dat dan), hij is wielerenthousiast en volgt elk jaar elk wielerevenement op televisie. Als hij dienst heeft parkeert hij de combi achter het huis van zijn moeder en gaat bij mama TV kijken met de politieradio naast hem op de bank.
Ik kan nog wel een uurtje doorgaan indien gewenst. Het ene verhaal al hallucinanter dan het andere.
Terug naar de'zware beroepen':
Familie van mij is brandweerman. Op sommige momenten inderdaad een fysiek zwaar beroep, alle respect. Kruip maar eens met zware bepakking op een 50-meter ladder en draag dan nog een slachtoffer naar beneden. Maar nu is de job opengesteld voor vrouwen en werden consequent de fysieke proeven 'aangepast' met als resultaat een aantal zaken die enkel door sterke mannen worden gedaan, bv. het versleuren oplichten en vasthouden van waterdarmen en spuitstukken. De vrouwen en zwakkere mannen doen dan iets anders of staan erbij en kijken ernaar.
Hetzelfde voor politieagenten, het is niet voor niets dat de vroegere 'Bottinnekes' (nu spijtig genoeg afgeschaft) in Antwerpen allemaal stevige mannen van pakweg 1.85m of meer waren. Nu bestaat die dienst nog, maar informeel heb ik vernomen.
Als iemand fysiek niet meer in staat is een bepaalde job te doen, geef hem/haar dan administratief werk of iets dat hij wel aankan. De noodtelefoons zijn ALLEMAAL onderbemand. Maar toch niet onmiddelijk op pensioen.
En dan hebben we het onderwijs. Ik heb alle respect voor onze Vlaamse leerkrachten, Maar tweëntwintig uur (50 min) lesgeven per week, volledig betaald en drie keer zoveel vakantie als een metser of dakwerker (echt een zwaar beroep). Moet er nog zand zijn?
27-05-2018, 13:13
Geschreven door Rob
|