Ik weet dat niet iedereen het ermee eens is, dat ik de Russen op tijd en stond eens onder vuur neem, maar het is mijn schuld niet dat die e.e.a. uitspoken (én er mee weg komen) dat een klein land niet zou moeten proberen. Zo blijft het opmerkelijk dat zowat overal buiten Rusland en haar invloedssfeer men ervan overtuigd is dat de Russische ex-spion en zijn dochter in het Britse Salisbury vergiftigd werden door de Russische geheime dienst of een nog geheimere organisatie die ervan afhangt. Wie anders heeft er belang bij dat mensen die misschien iets teveel weten worden uitgeschakeld? Dat fysiek uitschakelen van politieke tegenstanders is trouwens een Russische traditie. Het bekendste slachtoffer tot nu toe was Leo Trotski, de oprichter van het Rode Leger, die bij Stalin in ongenade viel, in 1929 uit Rusland wegvluchtte, maar elf jaar later door Stalin’s geheime dienst werd vermoord in het verre Mexico.
Het sterkste verhaal is echter dat van de bomaanslagen in Moskou, Buynaksk en Volgodonsk in 1999, waarbij 293 doden vielen en meer dan duizend gewonden. De aanslagen werden meteen toegeschreven aan Tsjetsjeense terroristen. De politie vond toen echter ook een niet ontplofte bom in het stadje Ryazan en arresteerde de daders. Die werden kort daarop echter weer vrijgelaten omdat die er niets mee te maken zouden hebben gehad. Het bleken agenten te zijn van de FSB, de geheime dienst. Die bomaanslagen waren de aanleiding tot de tweede Tsjetsjeense oorlog, waarmee Poetin, toen ‘premier’ en hoofd van de FSB, zijn politieke carrière lanceerde…
Het nieuws over de aanslagen van 1999 zou een stille dood gestorven zijn, ware het niet dat er een boek over uitkwam: ‘Blowing up Russia’. Op één na zijn alle medewerkers aan dit boek fysiek geliquideerd. De bekendste was Litvinenko, die in Londen vergiftigd werd met het radioactieve Polonium. De oligarch Berezovski die de publicatie van het boek had gefinancierd, stierf in duistere omstandigheden, ook al in Londen. Hij werd ‘gezelfmoord’ door ophanging en hetzelfde lot onderging onlangs in Londen zijn vriend Glushkov, een ex-directeur bij Aeroflot. Alle exemplaren van ‘Blowing up Russia’ werden in Rusland in beslag genomen. De enige medewerker aan het boek die het tot nu toe overleefd heeft, is de joodse dissident Juri Felshtinski, die momenteel in de States woont, alhoewel ook dat geen garantie is om uit de klauwen van de Russische geheime dienst te blijven. Denk maar aan Trotski…
|