In mijn blog van 19 dezer (‘Cosa nostra, Waalse versie') had ik al aangekaart dat zelfs een nochtans verfranste Vlaming door de Luikse PS werd tegengewerkt om CEO te worden van Ethias. De man was al financieel directeur en zou de vroegere CEO, ene Bernard Thiry, die van malversaties beschuldigd werd, opvolgen. Nu blijkt de reden van het ontslag van die Thiry valsheid in geschriften geweest te zijn en dat was gebeurd toen hij een verzekering afsloot met een politieke medestander nadat die bij een storm een boom op zijn serre had gekregen en daarvoor niét verzekerd was. Die laatste was niemand minder dan Stéphane Moreau, de voorzitter van het zopas in opspraak gekomen Publifin. Niemand kan bij benadering zeggen hoeveel die Moreau daar verdient (nou, ja), maar men spreekt van minstens een half miljoen tot één miljoen euro. Het feit dat zo iemand dan nog probeert een verzekeringsmaatschappij op te lichten voor een onrechtmatige schadeclaim en dat dan nog doet via politieke relaties, zegt genoeg. Het doet denken aan leden van onze koninklijke familie, die als ze het vliegtuig nemen, economy tickets kopen en dan in business class gaan zitten in de hoop dat men ze daarvoor niet zal durven aanspreken (dat gebeurt écht!). Zoals Ernest Hemingway het ooit stelde: ‘Rich people are not like you and me. They spend less money’.
Bij onze Nationale Bank blijkt ook geld genoeg te zitten. Het was al geweten dat de gouverneur ervan een hoger loon krijgt dan die van de FED in Amerika. Daar er nu vier vicegouverneurs aan het einde van hun termijn zijn en moeten worden herbevestigd of vervangen, iets wat steeds leidt tot een politieke stoelendans, blijkt dat België het enige land is waar de Nationale Bank acht bestuursleden heeft. Dat zijn er twee meer dan in de andere landen en dat in een tijd dat het gros van de activiteiten van de bank is overgenomen door de Europese Centrale Bank.
Fons Verplaetse, een oud gouverneur van dezelfde Nationale Bank, zei zopas nog in een interview dat in België de burgers rijk zijn en de staat arm. Niet moeilijk als men ziet hoe die staat met geld blijft smijten.
|