U formuleert het goed: '...aan banden leggen...' Daar is het 'links' nl. in eerste instantie altijd om te doen. Maar dan van de democratie spijtig genoeg.
De eerste vraag die zich daarbij dan ook stelt is het nut van een tweekamerstelsel?
De reden ligt voor de hand. Na de behandeling en afhandeling in het parlement, is het wenselijk om de wetstekst(n) nog eens kritisch te bekijken. Soms kan het namelijk meerdere jaren duren vooraleer een wetsvoorstel wet wordt. Er kunnen in die tijd dan ook gemakkelijk nieuwe inzichten rijpen, waarbij heel dikwijls wijzigingen worden aangebracht aan de oorspronkelijke tekst van een wetsvoorstel.
Dit maakt dan ook een heroverweging nodig, die vooral gericht is op de vraag of het uiteindelijke voorstel kwalitatief wel goed genoeg is, en of alles conform de Grondwet of internationale verdragen is verlopen, en of de rechten van de burgers daarbij niet onevenredig worden geschaad, en er voldoende rekening is gehouden met alle toekomstige kosten. Het is duidelijk dat in een eenkamerstelsel, die ene Kamer heel veel macht heeft, omdat alle voorstellen die er worden aangenomen, direct wet worden, binnen de wettelijk voorziene termijnen uiteraard. Dit heet men bij ons soms wel eens 'kadaver-discipline', nl. het op een drafje en in een recordtempo erdoor draaien van een hele reeks wetsvoorstellen vanwege de regering, ten einde democratische bezwaren zoveel mogelijk uit de weg te gaan. Een directe aanfluiting eigenlijk van elk democratisch beginsel, en duidelijk het niet geuite (je ziet van hier !) hoofddoel met de politieke uitschakeling van de senaat. Alle blabla ter zake dient dan ook enkel voor de broodnodige perceptie naar de burger toe. Een tweede Kamer integendeel maakt een heroverweging van een wetsvoorstel mogelijk, uitgaande van de eigen criteria, en biedt aan de burgers op die manier tevens de gelegenheid om eventuele bezwaren nog eens naar voren te brengen. Ook is daar het niet onbelangrijke feit dat in een tweekamerstelsel beide kamers door de andere wijze van verkiezen niet in alle opzichten elkaars kopie zijn, met vaak een verschil van sterkte tussen de partijen in beide kamers, wat volgens mij nooit een slechte zaak kan zijn voor de democratie. Want daar gaat het tenslotte om. De leden van de senaat hebben in de praktijk net dat ietsje meer afstand tot de dagdagelijkse politiek, waardoor zij in principe enigszins onafhankelijker zouden moeten kunnen optreden en beslissen. Wetsvoorstellen worden in dit geval heel wat serieuzer bekeken en gecontroleerd dan in een eenkamerstelsel,
Maar goed, om terug te komen tot het hoofdthema, Matteo Renzi, bijgenaamd 'de Sloper', wil dus op zijn beurt ook een einde maken aan de functie en macht van de senaat, waardoor het stemmen van wetten inderdaad een minder langdurige bezigheid zou worden in Italië. De achterliggende bedoelingen zijn evenwel net dezelfde: het volk zoveel mogelijk uitschakelen als het op wetten stemmen aankomt. Schijndemocratie dus, via kadaverdiscipline. Would be dictators hebben al altijd een afkeer gehad voor te veel inmenging vanwege de burgers. Chapeau voor de poging van Renzi dan maar, of net niet? Ja en nee. Ja, want het reduceren van het belachelijk hoge aantal senatoren en het veranderen van de functies van de Senaat is en blijft een uitstekend idee. Nee, want het voorstel van Renzi om die Senatoren te laten benoemen door de hyper verspilzuchtige en corrupte regionale bestuursraden (iedere week een nieuw financieel schandaal), houdt in dat de kiezer opnieuw buiten spel wordt gezet, want dan blijft, net zoals nu, het samenstellen van de Senaat de vrucht van een politiek onderonsje. (cf. ons eigen onland.) Want met de huidige kieswet, die er ook broodnodig op de schop moet, kan de Italiaanse kiezer niet rechtstreeks zijn stem op een politicus uitbrengen. Alleen op een partij, zodat de partijtop onherroepelijk bepaalt wie er op de lijst staat en wie er het parlement ingaat. Dikwijls zeer dubieuze en allerminst competente types, zoals we de afgelopen jaren hebben kunnen zien. Moet er dan toch weer een gekozen Senaat komen? Met een nieuwe kieswet, waarbij de voorkeurstem weer wordt ingevoerd? Ook dat is geen simpele vraag. Wie daar fel voorstander van is, mag niet uit het oog verliezen dat die voorkeurstem, vooral in Zuid-Italië, gretig door maffiaclans is misbruikt om eigen kandidaten in het parlement te krijgen. Niet zelden zijn om die reden stemmen in door de georganiseerde misdaad gecontroleerde gebieden gewoon te koop of probleemloos te beïnvloeden. Men spreekt dus niet voor niets soms en in het algemeen over de 'politieke maffia'. Blijft dan enkel nog de discussie over m.b.t. de bevoegdheden en wijze van verkiezen van beide kamers. Mijn persoonlijke conclusie: als de linkse vos (in dit geval Renzi) de passie preekt, boertje (de burger) hoed uw ganzen ! En laat dat mijns inziens nu net datgene zijn wat de Italiaanse burger begrepen heeft met zijn afwijzing in het referendum van de poging tot machtsgreep van Renzi, het referendum als de hoogmis van de democratie, zelfs al bestaat die ginder maar in schijn. Net zoals bij ons en elders overigens.
08-12-2016, 15:53
Geschreven door Geronimo
|