Ik heb ooit al eens geschreven dat Herman Van Rompuy het vleesgeworden bewijs was van de regel ‘Wie niets doet, maakt geen fouten. Wie geen fouten maakt, wordt bevorderd’. De man viel zo omhoog, eerst tot Belgisch premier en daarna zowaar tot de zgz ‘president’ van de Europese Unie. Nu blijkt daar ook een andere bepaling voor te zijn die, bij manier van spreken, zo oud is als de straat. Ze komt van Benjamin Disraeli, een Britse prime minister uit de 19de eeuw. Die noemde het ‘Masterly inactivity’ (meesterlijke inactiviteit).
Waarom ik daar op terugkom? Wel, ergens vorige week was er de publicatie van een peiling over het aantal leden van de verschillende Vlaamse partijen. De juiste cijfers herinner ik me niet meer, maar wel het feit dat CD&V de grootste verliezer is. De partij verloor de laatste vijf jaar de helft van zijn leden. Niet verwonderlijk als men de uitslagen van de laatste verkiezingen kent, waar de tsjeven gemiddeld nog zo’n 20% van de stemmen haalden. Niet om mee uit te pakken voor een partij die in dit land ooit een volstrekte meerderheid heeft gehad.
Het lijkt er nl sterk op dat niet alleen onze ‘natte dweil’, maar heel zijn partij zich bezondigt aan die ‘meesterlijke inactiviteit’, waarbij ze er nog steeds vanuit gaat dat ze onmisbaar is. Dat heeft haar al zuur opgebroken bij de vorming van de laatste federale regering, toen CD&V dacht én een Eurocommissaris én een federale premier te kunnen leveren. Sindsdien moet ze ermee leren leven niét meer de GOP (Great Old Party, zoals men ook de republikeinse partij in de States noemt) van de Vlaamse noch Belgische politiek te zijn. De zure reacties van Kris Peeters – de gepasseerde premier – op elke verklaring vanuit de N-VA hoek, noch het gezeur van ‘Markske’ Beke zullen daar veel aan veranderen.
Ondertussen ben ik er achter gekomen waarom die Peeters zo de linkse toer is opgegaan. Zijn vader zat nl al in het bestuur van de Christelijke Mutualiteiten (CM), dat verbonden is met het ACV*. Feitelijk zat Kris dan ook niet op zijn plaats bij Unizo, iets dat men snel vergeten was toen hij door Leterme (ook al ACV) werd opgevist in de Vlaamse deelregering en later diezelfde Leterme mocht opvolgen als Vlaams minister-president toen die naar het federale niveau vertrok. Dat was nog in de tijd toen de partij dacht zich alles te kunnen permitteren. Nu dat niet meer blijkt te kunnen, wordt men chagrijnig. Het wordt nu aftellen naar de eerste verkiezingen in 2018 om te zien of de Vlaamse GOP verder gaat afbrokkelen of niet. Met een verouderende ledenkern zou het eerste wel eens het geval kunnen worden.
* Naar het schijnt zat de vader van Jos Geysels, de uitvinder van het cordon sanitair, ook in het bestuur van de CM...
|