In tegenstelling tot wat over Schotland geschreven en gezegd wordt i.v.m. de Brexit, hoort men zeer weinig over Noord-Ierland. In dat deel van de U.K. verwachtte men nl dat de protestantse meerderheid van 48% vóór de Brexit zou stemmen. Dat bleek niet het geval te zijn, want bijna 58% stemde er tegen, dus ook een deel van de protestanten. Theoretisch zou een meerderheid in Ulster ook voor de onafhankelijkheid kunnen gaan, wat in werkelijkheid ook zou kunnen betekenen dat ze kiest voor een eindelijk weer verenigd Ierland en op die manier automatisch bij de E.U. zou behoren. In tegenstelling tot een onafhankelijk geworden Schotland, zou Noord-Ierland dan niet eens een aanvraag tot opname binnen de E.U. moeten aanvragen, maar dezelfde behandeling kunnen krijgen als 25 jaar geleden Oost-Duitsland. Of het zover zal komen zal afhangen van hoe het hele Brexit-verhaal gaat aflopen, want met temporiseren en uitstellen – waarover men het nu al heeft – hebben de regio’s er geen baat bij. Tenslotte is het water tussen katholieken en protestanten er waarschijnlijk nog te diep voor, al weet men nooit als men straks het verschil in centen wat duidelijker gaat kunnen zien en ondervinden.
Terloops wou ik toch even een misverstand uit de weg helpen, waar heel wat mensen – ook lezers van deze rubriek – mee bezig zijn. Zolang de U.K. niet officieel uit de E.U. is gestapt maakt Schotland geen kans erbij te komen, ook niet als er straks bij een eventueel tweede referendum een overweldigende meerderheid voor de onafhankelijkheid zou kiezen. Dat geldt trouwens ook zo voor Catalonië. Het wordt echter helemaal anders als de U.K. daadwerkelijk uit de E.U zal gestapt zijn en dat tweede Schotse referendum een meerderheid zou opleveren voor de onafhankelijkheid. Dat kan een onafhankelijk Schotland de E.U. vragen opgenomen te worden, net zoals alle landen uit het voormalige Joegoslavië dat deden en nog doen.
Tenslotte gelden bovenstaande mogelijkheden niet voor een onafhankelijk Vlaanderen binnen de E.U. Om dat te bereiken moet er een oplossing komen zoals destijds voor Tsjecho-Slowakije: een overeenkomst tussen de verschillende deelstaten. Dat is geen onmogelijke opdracht, al komt er bij ons het probleem Brussel bij, waarover iedereen zowat zijn eigen mening blijkt te hebben.
|