Ik moet zeggen dat ik niet begrijp hoe de directie van Delhaize de herstructurering van de zaak heeft aangepakt. Een bedrijf moet inderdaad vooruitzien, ook als er nog winst gemaakt wordt, want zelfgenoegzaam verder borduren brengt ook geen toekomst in een branche met zware concurrentie in binnen- en buitenland. De manier waarop dat echter bij Delhaize is aangepakt tart elke verbeelding: een deel van de supermarkten wordt gesloten, 2.500 mensen verliezen hun baan en wie nog wel mag blijven werken moet inleveren. Op die manier heeft men niemand gespaard (buiten de leiding en de aandeelhouders) en is zowat het hele personeelsbestand betrokken partij. Voor één keer kan ik de vakbonden hier begrijpen.
Die vakbonden zijn echter meestal niet zo sociaal als ze zich wel willen voordoen. Want, terwijl ze bij Delhaize, terecht, op hun achterste poten gaan staan, maant het ABVV haar oudere leden, die werkzaam zijn in de bouwnijverheid, aan zich te laten ontslaan om op die manier nog te kunnen genieten van een paar extra jaren vervroegd pensioen. De regeling voor het verhogen van de pensioengrens is nl door de nieuwe regering ingekort, waardoor oudere werknemers riskeren enkele jaren langer te zullen moeten werken. Ze vergeten daarbij wel te vertellen dat als zo’n bedrijf straks failliet gaat (wat in de bouw veel voorkomt) het aandeel van de werkgever in het pensioen weg valt.*
Nu kan ik best begrijpen dat bouwvakker een fysiek zwaar beroep hebben, maar een vakbond die aan de ene kant staat te betogen voor meer werk en aan de andere kant zijn leden aanraadt zich te laten ontslaan, is wel een vaudeville. We weten zo stilaan allemaal dat onze nu al te lage pensioenen straks helemaal niet meer betaalbaar zullen zijn en dat een van de ingrepen, die de regering het minst kosten, deze is van het verhogen van de pensioengrens. Het lijkt er m.i. dan ook sterk op dat de raad van het ABVV om niet langer te werken en bij te dragen, maar integendeel te trekken, past in het kader van de hete herfst die er blijkbaar aankomt. Die zal de bedrijven en dus ook het land veel geld kosten en weinig of niets oplossen. Er is momenteel geen echte economische groei in Europa, zelfs in Duitsland niet meer** en zonder groei zullen er ook geen extra banen gecreëerd worden. Volgens e.o.a. enquête die deze week circuleerde, denkt de doorsnee Vlaming dat zijn kinderen het minder goed zullen hebben dan hij. Als men de vakbonden laat doen, zal dat inderdaad het geval zijn.
* Werknemers die bij de oude DAF op vervroegd pensioen werden gestuurd, begin de jaren 90, waren in dat geval. DAF ging failliet, het pensioenaandeel van de werkgever viel weg en kwam ook niet terug toen de maatschappij met de nieuwe DAF een doorstart kende. In de fabriek van Oevel/Westerlo moesten alle medewerkers boven de 50 eruit. Ik was toen 53, maar had het geluk enkele jaren vroeger naar het moederbedrijf in het Nederlandse Eindhoven versast te zijn, waar men de medewerkers beoordeelde op hun kunnen en niet op hun ouderdom.
** In Duitsland is het slechter beginnen te gaan sinds de nieuwe regering Merkel III van start gegaan is. Toeval of niet, dat is sinds er in deze Bondsregering ook weer socialisten zitten…
|