Er is de laatste week nogal wat te doen geweest om Telenet. Het kabel en Tv bedrijf zou nl de intentie hebben de participatie van Sanoma in ‘De Vijver’ over te nemen. Die ‘Vijver (DVM) is de groep boven o.m. de Tv-zenders Vier en Vijf. Sanoma bezit er één derde van, evenals de uitgeverij Corelio (de groep boven o.m. De Standaard) en het duo Eric Watté en Wouter Vandenhaute. DVM heeft een tekort aan wat ze ‘extra middelen’ noemen, geld dus en met een partner die eruit wil trekken is dat geen goed vooruitzicht. Nog maar pas vorig jaar had de groep al eens 21 miljoen euro extra gekregen, maar dat blijkt niet genoeg. De heisa, waarvan hierboven sprake komt voornamelijk vanwege de politiek, die er niet gerust in zou zin dat Telenet, dat eigendom is van Amerikanen, straks ons Tv-landschap nog uitdrukkelijker gaat domineren. Er wordt geschermd met grote woorden zoals neutraliteit en machtconcentraties, precies alsof dat bij bv de VRT niet zo zou zijn.
De werkelijkheid oogt trouwens anders. Toen het productiehuis Woestijnvis (van Watté en Vandenhaute) anderhalf jaar geleden de zenders overnam en er tegelijkertijd een einde kwam aan de samenwerking met de VRT, dacht men het Tv-landschap eens stormenderhand te gaan veroveren. Dat is niet gelukt en was ook te voorzien. Ondergetekende verwijst daarbij naar zijn eigen blog van 4 september 2012 (‘Het nieuwe Tv-seizoen’), waarvan het grootste gedeelte ook nu nog bijna letterlijk zou kunnen worden overgenomen*. Ik schreef toen nl al dat het publiek in Vlaanderen blijft wat het is en dat de kans dat buitenlanders naar onze programma’s zouden gaan kijken, zo goed als onbestaande is. Dat er dus niet méér kijkers zouden komen. De kans dat vooral het duo Watté-Vandenhaute aan dit verhaal zijn broek gaat scheuren is dan ook verre van denkbeeldig. Buiten het feit dat de zenders Vier en Vijf eerder marginaal blijven in het Vlaamse Tv-landschap, wordt er ook zo goed als geen winst meer gemaakt met het (linkse) weekblad Humo dat ook door hen werd overgenomen.
M.i. mogen ze bij DVM erg blij zijn, mocht Telenet de participatie van het vertrekkende Sanoma overnemen. Telenet heeft nl juist wat de zenders zo hard nodig hebben: geld. Geld zat zelfs, want er is nu ook al sprake dat datzelfde Telenet samen de Pro League (de profclubs, zeg maar) een eigen voetbalzender wil opzetten, terwijl het ook al samenwerkt met studio 100 op diens kinderkanaal.
Kortom: zoals ik anderhalf jaar geleden al schreef blijft Vlaanderen inderdaad wat het is: te klein om er regelmatig nog andere zenders en kanalen bij te krijgen, zeker als die met privégeld moeten worden opgestart en onderhouden (en niet met belastingsgeld zoals die OP 12 van Lieten). Dat was ook in 2012 al zo, maar men dacht toen waarschijnlijk nog dat in Tv-land de bomen tot in de hemel zouden groeien en dat de kijkers, dank zij de digitalisering en alle nieuwe systemen die daarbij komen kijken, geen enkel programma meer zou willen missen. Alsof de dagen voortaan langer zouden duren dan 24 uur. Mensen hebben tussendoor nog wel wat anders te doen dan (meestal waardeloze) uitgestelde programma’s en herhalingen te zien.
*Mijn glazen bol, weet je wel Vic!
|