Philippe Moreaux, alias ‘Flup Moustache’, heeft nog eens van zich laten horen. De (ex?) ideoloog van de PS, die bij de laatste gemeenteverkiezingen in ‘zijn’ Sint-Jans-Molenbeek opzij werd geschoven na er 20 jaar burgemeester te zijn geweest, heeft nog eens flink uitgehaald naar de N-VA. Dat is feitelijk een goed teken, want het betekent dat ze er in het zuiden van dit land helemaal niet gerust in zijn. Flup vindt het al erg genoeg dat de PS – volgens hem – binnen de regering Di Rupo al grote toegevingen heeft moeten doen, maar vreest dat het nog erger zal worden, mocht de N-VA straks mee in de federale regering zou komen te zitten. Dan zal de PS, steeds volgens hem, geen toegevingen, maar vernederingen moeten slikken. En om de cirkel rond te maken, haalt hij er nog maar eens de goedkope verdachtmakingen bij uit de jaren dertig van de vorige eeuw: ‘Vergeet niet’, zegt hij, dat het nationaalsocialisme door veel van de toenmalige Duitse ondernemers werd ondersteund’.
Daarmee beledigt hij niet alleen de N-VA, maar ook de Vlaamse ondernemers, waarvan er inderdaad een meerderheid de N-VA steunt, omdat ze van de traditionele Vlaamse partijen en zeker van de PS geen structurele oplossingen voor de Belgische ziekte meer verwacht. En die Belgische ziekte is, dat de economie van dit land, die vooral op Duitsland gericht is, grote hinder ondervindt, omdat het beleid in tegendeel aansluit bij Frankrijk. Als het regent in Parijs, druppelt het nog altijd in Brussel.
Zoals ook ik al regelmatig in deze rubriek heb geschreven, kan bij een eventuele splitsing van de eurozone Vlaanderen bijna probleemloos aansluiten bij Duitsland en Co, maar België niét. Een steeds groter wordend percentage van de Belgische uitvoer (momenteel al 84%!) is voor rekening van Vlaanderen, waarbij ongeveer 20% naar Duitsland gaat. Van de amper 15% waarvoor Wallonië tekent, gaat 25% naar Frankrijk en dat terwijl Vlaanderen meer in Wallonië investeert dan la douce France. Uit cijfers van het Waalse exportagentschap Awex blijkt dat van alle ‘buitenlandse’ investeerders Vlaanderen in de periode 2000/2012 het meest in Wallonië investeerde. Wat krijgen we daarvoor terug? Stank voor dank. Mede als gevolg van de transfers binnen België voelen de Walen immers niet in hun portemonnee dat ze verkeerd bezig zijn met Frankrijk achterna te lopen. Een Frankrijk dat economisch steeds meer terrein moet prijsgeven t.o.v. Duitsland. Terwijl de Belgische economie op een efficiënt Duitsland is gericht, volgt het beleid dat van Frankrijk, dat naar nergens leidt. En met de vuilspuiterij van Flup Moustache ziet het er niet naar uit dat daarin veel verandering zal komen als zijn partij het in dit land voor het zeggen zal blijven hebben.
|