De camera’s die jaren geleden in de Ieperse uitgaansbuurt zijn geïnstalleerd, lijken hun afschrikeffect verloren te hebben. Amokmakers vallen klanten en zelfs de cafébazen lastig. En dat nu de buurt opnieuw een positief imago had gekregen.

De cafébazen van de Vis- en Kiekenmarkt zijn de overlast grondig beu. Nico Alleman en Stefanie Minsart van Charlie Browns zijn al bedreigd door de jongeren. ‘Het gaat om een klein groepje van hooguit tien gasten. We worden soms bedreigd in onze eigen zaak of als we een pint gaan drinken bij een collega. Zo kan dat niet verder.’

Nico krijgt meteen bijval van Koen en Colin Couvreur (De Paljas), Hilde Leterme en Steve Boussemaere (De Vage Belofte), en Alexander Desimpel (Het Fenomeen en Charlie Browns).

De jongeren vernielden Alexanders bril en braken het kaakbeen van Koen in een schermutseling. ‘Het probleem is dat opgepakte amokmakers een half uur later weer op vrije voeten zijn. We willen een gezonde uitgaansbuurt, waar mensen graag komen om zich te ontspannen en plezier te maken. Die enkele rotte appels verpesten heel de sfeer. We willen vermijden dat onze vaste klanten afhaken of dat ouders hun zoon of dochter hier niet meer durven afzetten. Want onze klanten die een sigaret staan te roken vóór de deur worden ook lastiggevallen, klinkt het.

De caféuitbaters hebben de indruk dat de camera’s niet optimaal werken omdat de daders niet altijd herkenbaar op de beelden staan. Ze willen meer licht 's nachts en vragen aan het stadsbestuur om de bomen op het plein te snoeien. Ook zien ze het liefst de zitbanken verdwijnen, omdat de amokmakers daar vaak samentroepen.

Politiecommissaris Luc Vercaigne heeft weet van de problemen. Hij zegt aan een oplossing te werken. ‘Het is niet mogelijk om een groep mensen de toegang te verbieden omwille van huidskleur of religie*, want dat is strijdig met de wet op racisme. We kunnen wel hardleerse amokmakers een caféverbod opleggen. Maar dat moet de burgemeester beslissen. Hij is nu met verlof, maar zodra hij terug is, zal ik dat aan hem voorstellen.’

Bron : Het Nieuwsblad

Pst : Dankzij deze uitlating van de politiecommissaris begrijpen we direct wie de mispunten zijn : Eskimo's die  behoren tot de religie van het Spaghettimonster.