Het gaat om een protserig residentiepaleis in de vorm van een ei waar President Dweil en zijn diensten hun intrek zullen nemen tegen 2014. Naast de presidentiële vertrekken komen er drie conferentiezalen, vijf vergaderruimtes en verschillende restaurants. Want schransen is voor vele politici nog steeds het summum van hun activiteiten. Naast nog enkele andere eveneens fysieke bezigheden.

De initiële kostprijs van dit Napoleontische project bedroeg 240 miljoen euri maar is intussen opgelopen tot bijna 300 miljoen. En we zijn er nog lang niet.

Terwijl doorheen Europa een existentiële crisis waait, die niet alleen financieel en economisch is, maar die onze beschaving bedreigt, houdt Herman van Rompuy vast aan de verdere bouw en afwerking. De man die met veel valse tjevenbescheidenheid aan zijn taak begon, heeft zich inmiddels genesteld in de ivoren toren van de macht en hij voelt zich daar prima. Zoals elke obstinate machtswellusteling uit de ganse menselijke geschiedenis, wil ook Van Rompuy zijn naam laten verder leven met een opvallend bouwwerk. Een gigantisch ei.

Ook al dateren de plannen van voor zijn aantreden, de permanente  voorzitter van de Europese ministerraad (dat is de functie) had al lang dit megalomane project moeten laten stilleggen, dat zou hem het applaus opgeleverd hebben van vele Euroburgers, die dag aan dag twijfelen aan de toekomst.

Savat