TIENEN DRAAIT ROND Tienen - Tintelende stad -
Suikerstad -mijn stad -
18-02-2011
Insecten als vleesvervangers
Insecten als duurzame vleesvervangers
Insecten kunnen een prima alternatief vormen voor vlees. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Voedsel op basis van krekels en sprinkhanen kan een wapen zijn in de strijd tegen voedselschaarste en klimaatverandering. Tegen 2050 zal vlees immer een echt luxeproduct geworden zijn.
In ontwikkelingslanden vormen wilde insecten vaak al een belangrijk onderdeel van het dieet. Uit een nieuwe studie van de non-profitorganisatie Public Library of Science blijkt nu dat de grootschalige kweek van insecten veel minder schadelijk zou zijn voor het milieu dan de veeteelt.
Onderzoekers van de Wageningen Universiteit vergeleken de vervuiling veroorzaakt door vee enerzijds en insecten als meelwormen, sprinkhanen en krekels anderzijds. Ze vergeleken onder meer de uitstoot van lachgas en methaan, broeikasgassen die vele malen sterker zijn dan CO2, en de productie van ammoniak, dat de grond vervuilt en voor eutrofiëring van het water zorgt.
De resultaten zijn indrukwekkend. Voor hetzelfde gewicht stoten insecten in vergelijking met vee tachtig maal minder methaan. Een varken produceert acht tot twaalf keer zoveel ammoniak per kilogram groei als krekels en tot wel vijftig keer zoveel als sprinkhanen. Bovendien blijken insecten hun voedsel veel sneller om te zetten in "vlees" dan zoogdieren.
Deskundigen pleiten al langer voor insectenvlees als duurzaam alternatief voor vlees, dat tegen 2050 onbetaalbaar zal worden. Vreemd genoeg dreigt precies het omgekeerde te gebeuren, omdat in grote delen van de wereld het dieet "verwestert", en er dus minder insecten gegeten worden.