Sweet Art is beste ijssalon
De beste ijsjes van Vlaanderen lik je in Tienen. Sweet Art werd op de Horeca Awards verkozen tot beste ijssalon. Niet echt verwonderlijk, want Dominique Vandermeulen kroonde zich eerder ook al tot maker van de beste ijstaart ter wereld.
Op het podium van de Horeca Awards was het arrondissement Leuven maandagavond goed vertegenwoordigd. Liefst vijf horecazaken wisten in hun categorie een plaatsje in de top drie af te dwingen, drie van hen schoten zelfs de hoofdvogel af. Dominique Vandermeulen en Lenka Rock van Sweet Art uit Tienen mogen zich voortaan de uitbaters van het beste ijssalon van Vlaanderen noemen.
Zeker van winst waren Dominique en Lenka niet, al hoopten ze wel op een podiumplaats. 'Als je ziet wat we in het verleden al gepresteerd hebben, zou het raar geweest zijn mochten we niet bij de eerste drie geëindigd zijn', zegt Lenka. 'Maar helemaal zeker ben je nooit, want de andere ijssalons waren ook stuk voor stuk kwaliteitszaken. Dus het was best bang afwachten, ja. Maar het is uiteindelijk toch gelukt.'
Dominique en Lenka hebben intussen al wel wat ervaring als het gaat om prijzen in ontvangst nemen. Op het wereldkampioenschap Patisserie werd de ijstaart van Dominique en zijn team in 2007 gekroond tot 'beste ijstaart ter wereld'. In het totale klassement kaapte hij dat jaar de zilveren medaille weg. Dat ze in Tienen weten hoe ze ijs moeten maken, staat dus buiten kijf. Toch stond de kunde van Vandermeulen in 2009 ook even ter discussie. In het populaire VTM-programma Mijn Restaurant leverde hij ook ijs aan de Diestse deelnemers Deborah en Rebekka Mariani, van restaurant Fleur Délice. En dat viel niet in de smaak bij gewezen Michelininspecteur André Poës.
'Dat lag niet aan ons ijs, maar aan de manier waarop het in het restaurant bewaard werd', zegt Dominique. 'Ik moet toegeven dat ik toen wel eens gevloekt heb. Er kijken meer dan een miljoen mensen naar dat programma en die kregen te horen dat er kristallen in ons ijs zouden zitten. Gelukkig hadden we op dat moment al naam gemaakt. Als een beginnende patissier zoiets aan de hand heeft, mag die het wel vergeten. Zoiets blijft hangen. We worden daar vandaag - twee jaar na datum - nog steeds over aangesproken. Gelukkig is het later in het programma nog wel rechtgezet. Dus voor alle duidelijkheid: er is niets mis met ons ijs.'
Wel in tegendeel, Sweet Art kaapt de ene prijs na de andere weg. Toch blijven de uitbaters naar verbetering en vernieuwing streven. 'De top bereiken is niet zo heel moeilijk', zegt Dominique. 'Maar aan de top blijven: dat is wat anders. Daarom blijven we vernieuwen, creëren, proeven, aanpassen. Of ik na zo'n werkdag nog zin heb in een ijsje? Het zal wel zijn! Het gebeurt meermaals dat ik tijdens de zomermaanden naar huis stap met een hoorntje met vier bollen ijs in mijn handen.'
Knabbel is nu derde xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
De horeca in het Hageland doet het duidelijk meer dan behoorlijk. Naast Sweet Art en het Kouterhof vielen immers nog andere zaken in de prijzen op de Horeca Awards.
Dormaal was prominent aanwezig bij de broodjeszaken, maar ook de derde plaats in die reeks werd door Hagelanders bekleed.
Katrien en Juan Natens van de Tiense broodjeszaak Knabbel werden twee jaar geleden nog gekroond tot beste broodjeszaak van Vlaanderen en eindigen dit jaar derde. Broodjeszaak Eat-It uit Mariakerke kaapte de tweede plaats weg en staat zo een volledig Hagelands podium in de weg.
|