Feesttrend: kook je eigen potje xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Een leuk alternatief voor urenlang kerstmaaltijden koken zijn zogenaamde 'pot luck'-etentjes, waarbij elke gast zijn eigen potje meebrengt.
'Pot luck' betekent letterlijk: het geluk van de pot, omdat volgens de Noord-Amerikaanse traditie elke gast zijn eigen potje meebrengt. Daarin zit een kleine maaltijd die koud gegeten wordt of zich makkelijk laat opwarmen - typische gerechten zijn ovenschotels, slaatjes of tapas. Al die potjes samen op tafel vormen een buffet waarvan iedereen zich kan bedienen.
Hoewel het oorspronkelijke 'pot luck'-idee is dat je niet op voorhand weet wat er in de potjes zit, probeer je wel best afspraken te maken - kwestie van te vermijden dat de helft van je gasten met een quiche aankomt. Probeer een afwisseling te maken van slaatjes, ovenschotels en brood, en vergeet de vegetariërs niet. Voorzie een goede verhouding tussen zoete en hartige gerechten - de klassieke richtlijn is één op drie. Alle gerechten moeten ook op voorhand bereid kunnen worden, zodat er die avond zelf geen werk meer aan is.
Als gastheer of gastvrouw van een pot luck-etentje ben je verantwoordelijk voor de drank. Aangezien er verschillende gerechten op tafel komen, dien je ook genoeg variatie in de drankkast te hebben: bubbels, bier, wijn en frisdrank zijn essentieel. Zorg er ook voor dat je genoeg bordjes en bestek hebt, en bij voorkeur een afwasmachine.
|