Mandarijnen en clementijnen zijn heel gezond xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Auteur: gezondheid.be
De mandarijntjes en clementijntjes die Sint-Niklaas vannacht zal rondbrengen, zijn heel gezond. Ze bevatten, net als de meeste andere citrusvruchten, veel vitamine C (25 tot 45 mg per 100g vruchtvlees), carotenoïden (vitamine A) en andere vitamines en mineralen, waaronder Calcium. Ze zijn calorie-arm en bevatten veel voedingsvezel. Vooral de carotenoïden, die zorgen voor de oranje kleur, zouden heel wat gezondheidseffecten hebben. Zo toonde een Japanse studie een spectaculair effect van mandarijnensap bij mensen met chronische hepatitis die daardoor beschermd werden tegen leverkanker. Uit dit soort studies mogen echter geen te verstrekkende besluiten worden getrokken, dat mandarijntjes bijvoorbeeld de negatieve gezondheidseffecten van alcohol op de lever zouden kunnen voorkomen.
Mandarijnen en clementijnen zijn vooral 's winters te verkrijgen (oktober tot februari) en ze zijn in die periode ook het lekkerst. Mandarijnen kan je uiteraard rauw eten, maar ze kunnen ook verwerkt worden in tal van gerechten. Een mandarijnensausje is bv. heel lekker bij kip en ander gevogelte.
De schil gebruik je beter niet, tenzij je er zeker van bent dat ze niet is behandeld met een schimmelwerend product en/of met pesticiden. De schil wassen of afborstelen met warm water helpt niet echt om de schadelijke producten te verwijderen.
|