Wat kost een diner in een toprestaurant?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
De culinaire gids GaultMillau heeft zijn rangschikking opgesteld van de meest prestigieuze restaurants in ons land. Hoe prijzig is dineren in zo'n toprestaurant?
Goed gaan eten is zowat een nationale hobby in ons land. Iets dat tv-makers niet ontgaan is, want de laatste jaren kwam zowat elke nationale zender met een eigen kookprogramma op de proppen. Resultaat daarvan is dat ook in ons land topchefs ondertussen zijn uitgegroeid tot echte vedetten. Als restaurantgidsen zoals Gault Millau en Michelin hun jaarlijkse rangschikking bekendmaken, dan is ook dat uitgegroeid tot een echt evenement.
Perfectie
Het beste restaurant van ons land is volgens GaultMillau nog steeds Hof Van Cleve, het restaurant van Peter Goossens. Het toprestaurant krijgt een score van 19,5 op 20. De hoogste score is dat. Want in tegenstelling tot in Nederland waar Sergio Hermans Oud Sluis een perfecte score kreeg van 20 op 20, is dat in ons land uitgesloten. De culinaire perfectie bestaat niet, vindt Philippe Limbourg, de Belgische directeur van GaultMillau.
Peter Goossens, ondertussen een bekende Belg dankzij het tv-programma 'De Beste Hobbykok', kaapte daarmee opnieuw de eerste prijs weg. Ook de rest van de top 3 blijft onveranderd in vergelijking met vorig jaar. Op nummer 2 prijken de Brusselse klassieker Comme chez Soi (19/20) en Sea Grill (19/20), ook in Brussel.
Kwaliteit kost geld
Maar hoeveel kost een avondje tafelen in een restaurant dat in de prijzen valt in dergelijke prestigieuze ranglijsten? Daarvoor namen we een kijkje op de site van de top 10 van de Belgische restaurants volgens GaultMillau. We zochten op vanaf welk bedrag u een menu kunt bestellen, al dan niet met bijpassende wijnen indien dat vermeld stond.
Dineert u liever à la carte? Ook dan lijsten we op hoeveel u minimaal en maximaal op tafel moet leggen voor een hoofdgerecht. We baseerden ons daarvoor op de prijs van een diner, niet op die van een lunch, waar u meestal iets minder diep voor in uw portefeuille moet tasten. Een uitzondering hierop is Lunch-Lounge Het Gebaar. Dit restaurant biedt alleen lunch aan.
Restaurant (score GM) Goedkoopste gerecht Duurste gerecht Menu vanaf (incl. bijp.wijnen) Hof van Cleve (19,5) 50 euro 170 euro 95 (150) euro Comme Chez Soi (19) 39 euro 173 euro 87 euro Sea Grill (19) 38 euro 77 euro 120 (165) euro La Distillerie (18) 32 euro 35 euro 75 (115) euro De Karmeliet (18) 55 euro 125 euro 80 euro Hertog Jan (18) 35 euro 110 euro 55 (75) euro Bartholomeus (18) 35 euro 80 euro 59 (87) euro Danny Horseele (18) 50 euro 110 euro 120 (165) euro 't Oud Konijntje (18) - - 75 (120) euro In De Wulf (18) - - 75 (95) euro Bon-Bon (18) - - 67 euro Het Gebaar (18) 28,75 euro 35 euro - 't Zilte (18) - - 55 (75) euro L'Air du Temps (18) - - - Lea Linster (18) - - 95 euro
|