Wildpaté smaakt best met Zoeg xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
TIENEN - Er is weer een streekgerecht meer: wildpaté met het bier Zoeg. Twee cafébazen serveren het in hun eetcafé.
De idee om ermee te beginnen komt van de uitbaters Werner Thomas van Den Aflaat en Ronny Hendrickx van Dieu. 'Gastronomie met streekproducten raakt meer en meer in de mode', ervaren beiden. 'Waarom zouden we op die tendens niet inspringen?'
Werner was vroeger slager, bereidt de paté bij hem thuis en presenteert zijn klanten het lekkers op een houten plank. Ronny gaf de adviezen voor de samenstelling van een streekpaté, waarvan hij de ingrediënten niet graag prijsgeeft. Hij wil alleen kwijt dat er vlees in zit van wild, onder meer everzwijn en ook wel haas. 'De bereiding is puur ambachtelijk, met de hand en zonder bewaarmiddelen', licht hij toe.
Ook een vleugje van het Tiense bier Zoeg zit vermengd in de paté, die geserveerd wordt met warme rozijnen, gebakken witloof met spek, ajuinenconfituur, salade en een stukje brood. Het gerecht komt op de kaart als voorgerecht (12,9euro) of hoofdgerecht (16,9euro). Erbij pas uiteraard een glas
Zoeg, het bier van de dokters uit Tienen, dat onlangs weer op de martkt gebracht is door Miel Mattheus. Die is actief voor de Mediclowns en beide bazen schenken de winst van de verkoop van Zoeg aan zijn organisatie. 'Zoeg kent succes', vertelt Mattheus. 'In Tienen zijn er nu toch al zes cafés, die het schenken uit fles of uit het vat. Ik hoor dat vrouwen er verzot op zijn. Misschien heeft dat iets te maken met de zoete smaak.'
Waarom Thomas en Hendrickx het streekproduct lanceerden? 'Wij zijn weliswaar kenners van bieren, maar werken ook graag met streekproducten. Stoofvlees met Alpaïdebier en konijn met Lorejas bestaan al.'
|