Kleine historie van 150 jaar Heilige Familie in Desselgem In overeenkomst met pastoor, E.H. Carolus Nisse aanvaardde E.H Louis Struyve, stichter van de Congregatie van de Heilige Familie te Ieper, op 7 januari 1857 zijn zusters naar Desselgem te zenden voor het onderwijs van de meisjes. Op 9 januari 1857 kwamen de eerste zusters reeds in Desselgem aan. Zuster Monique (Rosalie Lava) werd aangeduid als overste.
1863 / In 1863 telde de school reeds 75 meisjes, waaronder 40 betalende. In 1878 was het aantal gestegen tot 93, waaronder 30 betalende.
1879-1884 / Toen kwam de Schoolstrijd. Het grootste deel van de schoolgebouwen werd ontruimd en ingenomen door de gemeente. En een tijdje later werden de zusters officieel uit hun klooster gezet. De parochie bouwde in de Nieuwstraat: 2 klaslokalen met een woning voor de zusters. Om in die moeilijke tijd wat geld te verdienen breiden de zusters sokken voor de bevolking aan 0,50 fr. het paar. Om geen minuutje tijd te verliezen, had zuster Zacharie altijd een breiwerk in elke zak. In 1884 kocht Pastoor F. Van Steenhuyze het deel van de kloostergebouwen terug die werden aangeslagen en de zusters keerden weer naar hun klooster.
1884 / Op 10 oktober 1884 werd de zusterschool met haar 186 leerlingen door de gemeente aanvaard.
1908 / Op 9 april1908 werden de schoolgebouwen in de Stationsstraat aangekocht door de zusters van de H. Familie. De zusters bleven in het klooster op Plaats wonen en gingen elke dag naar hun klaslokalen op Spriete. De school van Spriete was een gemengde school met een klas voor de jongens en een klas voor de meisjes. Bij het uitbreken van de oorlog verbleven 14 zusters in Desselgem. Acht zusters gingen elke dag heen en terug naar Spriete.
1914-1918 / Bij het begin van de Grote Oorlog verliep alles tamelijk rustig, maar halfweg 1916 verslechterde de toestand. Klaslokalen en de beide kloosters werden geregeld opgeeist door de soldaten en dan kon er geen les gegeven worden. De zusters van Spriete verhuisden met heel hun inboedel naar Plaatse en zochten een onderkomen om de lessen te hernemen; eerst in de kerk en later bij dorpelingen. In de voormiddag gaf men les aan de kinderen van de Plaats, in de namiddag was het de beurt aan de kinderen van Spriete.
1930 / Toen zuster Anastasie in 1930 naar Desselgem centrum kwam als overste, maakte men van de gelegenheid gebruik om van Spriete een afzonderlijke communauteit te maken met zuster Beatrice als eerste overste.
1940-1945 / In mei 1940 werden klooster en school erg beschadigd. De meest dringende herstellingen werden nog hetzelfde jaar uitgevoerd. Van de staat ontving men daarvoor een vergoeding van 40 987,50 fr. De gegevens van het ingediend dossier vermelden ook de schoolbevolking. Op 20 mei 1941 gaven 4 zusters en 2 juffrouwen les aan 295 leerlingen: 135 leerlingen in de bewaarklassen en 160 in de lagere klassen.
1952 / In 1952 werd een Beroepsschool Snit en Naad (C3/1) ingericht onder de naam: "Instituut H. Familie, Liebaertstraat 7". Een nieuw gebouwencomplex met verdieping werd daarvoor opgericht. De school werd erkend op 10 mei 1958.
1957 / In 1957 werden nieuwe klassen gebouwd voor de lagere school. Een turnzaal, een bureel voor de directie, toiletten en een overdekte speelplaats vervolledigden het project. 1959 / Ook op Spriete wordt er gebouwd. Er komt een nieuwe inkomhall en trapzaal, waardoor de klassen wat ruimer worden. In 1961 werden in alle klassen en de refter centrale verwarming aangelegd.
1972 / Vier dagen voor de start van het schooljaar 1972-1973 ontstond er brand in de bovenverdieping van de 2 kleuterklasjes. De klassen kregen een voorlopig onderkomen in de parochiezaal en in de turnzaal.
1976 / Met de vermindering van het kinderaantal liep de bevolking van de beide Desselgemse scholen vanaf de jaren '70 fel achteruit. In 1977 werd de school bestuurd door de eerste lekendirectrice. Toen stond er op Spriete geen enkele zuster meer voor de klas.
1980 / Aanvankelijk telde de Beroepsschool veel leerlingen, maar in de jaren '70 kon men slechts met veel moeite de school in leven houden. Door de rationalisatiewetten kende de school in 1980 haar laatste jaar met volledige cyclus, wegens het niet bereiken van het vereiste leerlingenaantal. 1984 betekende dan ook het einde van de Beroepsschool in Desselgem. De lokalen werden ingenomen door de lagere school. Ook in de Liebaardstraat stond nu geen enkele zuster meer in het onderwijs. 1987 / Door het tekort aan leerlingen, werd de school op Spriete jaar na jaar afgebouwd. Begin 1987 verlieten de zusters het klooster. Het einde van het schooljaar 1987-1988 was ook het einde van 'Sprieteschool', einde van een tijdperk in de schoolgeschiedenis. Tijdens de grote vakantie werd heel de inboedel van de school verhuisd naar de Liebaardstraat, maar eerst werd nog een groots afscheidsfeest gegeven.
Omdat het onderhoud van schoolgebouwen met dergelijke kosten in de toekomst niet langer door de kloostergemeenschap kon gedragen worden, werd er uitgekeken om de school in erfpacht te geven. Er werden onderhandelingen aangeknoopt met de vzw V.K.L.O. Waregem en op 28 oktober 1998 werd de akte van erfpacht getekend. Behalve de tuin, een kleine speelplaats, het voorgebouw (het eigenlijke klooster) waarin ook nog een paar klassen en een eetzaal gevestigd zijn, werd gans de opp. in erfpacht gegeven voor een termijn van 40 jaar. Een nieuw tijdperk was aangebroken.
DE TOEKOMSTPLANNEN
Onderwijs aanbieden moet gebeuren in eigentijdse schoolgebouwen. Dankzij de financiele steun van de Zusters van de H. Familie kunnen er aanpassingswerken aan de gebouwen gebeuren.
Tijdens het schooljaar 2007-2008 wordt de aanzet gegeven om in de loop van de komende drie jaar te voorzien in : - een nieuwe luifel - aanbouw van een overdekte zandbak voor peuters en lste kleuters - renovatie van de gymzaal, bijhorende berging en kleedkamers - uitbouw van een specifieke zorgklas - nieuw gebouw voor de directie en administratie - plaatsen van de nodige brandtrappen - volledige renovatie van de C-vleugel . het creeren van een bijkomende polyvalente ruimte op de zolderverdieping - herinrichten leraarskamer en archiefruimte De totale kostprijs van dit project bedraagt om en bij de 1.250.000 euro.
|