Dit blog is een aanvulling van Beverse Weetjes, met nieuwtjes, activiteiten, links van om en rond Beveren-Leie en verder.
Een kijkje nemen op Beverse Weetjes klik op onderstaande logo!
13-02-2008
VTI Waregem organiseert op14 februari zesde Dialoco
Op donderdag 14 februari a.s. organiseert het VTI van Waregem voor de zesde maal Dialoco , voor alle leerlingen van de derde graad TSO en BSO. Opnieuw organiseren we dit in en om het Cultuurcentrum De Schakel en het Stadhuis van Waregem. Deze dag heeft als doelstellingen de leerlingen te laten kennis maken met andere culturen en hen de kans te geven méér begrip op te brengen voor de eigenheid van andere volkeren. Misschien draagt dit bij tot een grotere verdraagzaamheid en worden positieve contacten gelegd met de schoonheid en de goedheid van andere culturen.
Dialoco komt ook tegemoet aan enkele vakoverschrijdende eindtermen zoals waardenbesef van andere culturen, opvoeden tot verdraagzaamheid, het respecteren van de eigenheid van anderen, enz Dit jaar slaagden we er opnieuw in om 10 zeer diverse workshops aan te bieden, waarbij we op een actieve manier de lln. proberen te laten in contact komen met de rijkdom en schoonheid van mensen en culturen uit Colombia, Angola, Iran, Congo, Brazilië, Indonesië, Mexico, Laos, Thailand, Latijns-Amerika
De leerlingen kiezen zelf vrij uit dit aanbod. Ook dit jaar zijn we blij opnieuw beroep te kunnen doen op cursisten Nederlands voor anderstaligen van CVO-Sint-Paulus Waregem, en verwelkomen we ook een aantal AFS-studenten uit de regio. Dit jaar werken we opnieuw samen met Kleur Bekennen, waarmee we samen sedert een drietal jaar een echt wereldburgertraject hebben op gebouwd. Ook de Dienst Internationale Samenwerking van Stad Waregem doet zijn duit in het Dialoco-zakje!!
Een wereldburger beantwoordt aan volgende doelstellingen: - Kritisch nadenken over de verhoudingen tussen Noord en Zuid en over de eigen en andere culturen. - Structurele problemen kunnen zien in een mondiale samenleving. - Samenwerken met anderen en je verantwoordelijkheden opnemen in de maatschappij. - Diversiteit begrijpen, waarderen en vanzelfsprekend vinden. - Bereid zijn om conflicten op een geweldloze manier op te lossen. - Hun levensstijl en consumptiegewoonten aanpassen om het leefmilieu en de toekomstige generaties te beschermen. - Mensenrechten verdedigen. - Kunnen participeren in het beleid op schoolniveau, lokaal, nationaal en internationaal niveau.
WORKSHOPS 1. Mexico Kleien met Candida Blanca Land van zon en aarde, van Indiaanse culturen en mestiezen, van muziek en zang. Eeuwenlang ontwikkelde zich in Mexico de pottenbakkerskunst. Eerst alleen uit praktische overwegingen. Later meer en meer decoratief en artistiek. De kleurige Indiaanse motieven vertellen een eigen taal en geschiedenis en worden van generatie op generatie doorgegeven. Onder leiding van Blanca vernemen we allerhande feiten over het land Mexico en haar inwoners en vooral over de kunst van het pottenbakken. Daarna gaan we zelf aan de slag en maken we samen onze eigen vormen, potten en schalen. Alles is gebaseerd op oude Indiaanse technieken en motieven. Vooruit met die handen
2. Latijns-Amerika Koken met Maria Elena Campo Wist je dat chilipepers en aardappelen allebei uit Zuid-Amerika komen? De Incas hadden een boontje voor beiden. Geen wonder dus dat in de Zuid-Amerikaanse keuken de kleuren gewoon de pan uit swingen. Met de vrolijke tinten van de Incas, Mayas en Aztecas begint een heel nieuw culinair avontuur.
3. Indonesië - Batik schilderen met Anni SUWANDI Batik is één van de oudste Aziatische technieken om stoffen te kleuren. Anni Suwandi, de begeleidster, leert de leerlingen op een eenvoudige manier de kneepjes van het batikken. De leerlingen kleuren zelf een T-shirt of een stukje stof. Veel figuren die op Java gebruikt worden hebben een symbolische betekenis. Anni leert ook nog andere technieken zoals de shibori-techniek voor leerlingen die de basis van batik al onder de knie hebben. Een aanrader voor wie van een toffe en hippe T-shirt houdt!
4. Algerije - Hennaschilderen met Sabah MAHANI Sabah Mahani leert ons de kneepjes van het hennaschilderen. Zij vertelt over de betekenis van henna en toont de leerlingen tal van voorbeelden. De leerlingen gaan ook zelf aan de slag en beschilderen elkaars handen volgens een voorbeeld of volgens hun eigen fantasie. Een leuk en niet-permanent alternatief voor de klassieke tattoo of body-painting. 5. Angola - Percussie op djembé en doundoun met Pedro Mvunzi Reeds voor de vijfde maal is Pedro te gast op Dialoco!!! In deze echte succes-workshop leren de deelnemers in een mum van tijd djembé en doundoun (Afrikaanse trommel met stokken gespeeld) spelen. De speelse doceervorm en constante variatie in het programma zorgen ervoor dat de deelnemers op ieder moment geboeid worden. Na minstens één uur oefening zijn de deelnemers in staat om zelf te kunnen optreden. Met Pedro spelen we de pannen van het dak!!!
6. Congo - Koken met Mama Cecile Kip à la moambe is een typisch feestgerecht in heel wat Afrikaanse landen. Mama Cécile neemt ons mee om ons in te wijden in de Afrikaanse feestkeuken. Het is meteen ook de gelegenheid om dieper in te gaan op het begrip feesten in Afrika. Deze workshop is bedoeld voor feestneuzen met een wereldwijde bril en echte lekkerbekken.
7. Brazilië - Capoeira met Basel Ousta Jabour Basel Ousta Jabbour is oud-leerling van onze school, en was toen al hard bezig met het beoefenen van de capoeira. Capoeira is een populair Braziliaans dans-gevecht-spel dat 300 jaar geleden is ontstaan in de slavenmiddens, het wordt gespeeld in een kring, de roda. Terwijl de anderen liederen zingen en het spel begeleiden op de traditionele instrumenten, dagen twee spelers elkaar uit. Ze spelen op het ritme van de muziek. Goed voor het kanaliseren van je agressie!
8. Thailand en Laos - koken met Saichone en Amp Een culinaire reis door Thailand. De Thaise keuken is in trek! Zoet, zuur, zout en scherp worden gecombineerd tot verrukkelijke gerechten. Gezonde kooktechnieken zoals roerbakken en stomen maken de Thaise keuken helemaal van deze tijd. Via CVO Sint-Paulus slagen we er nu al voor de derde opeenvolgende maal in om deze twee charmante dames te strikken voor deze unieke kookworkshop. Voor de liefhebbers van hot and spicy!
9. De wijde wereld - Liefde in culturen Wat past beter op deze Valentijnsdag dan een mondiale workshop rond grenzeloze liefde? Wij hebben de eer en het genoegen om in avant-première de tentoonstelling te bezoeken, opgezet door Wereldraad Waregem in samenwerking met het CVO Sint-Paulus Waregem. Via actieve werkvormen gaan we daarna aan de slag om de liefde in alle continenten te gaan verkennen. Je veux de lamour!
10. Brazilië - Filmvoorstelling City of God City of God gaat over het leven van (kans)arme jongeren in de getto van Rio de Janeiro. Het verhaal wordt verteld door Raket. Hij vertelt eerst over de bende van zijn broer in de jaren '60 en vervolgens over Zé'tje en zijn bende in de jaren '70. In dit verhaal staan Raket en Zé'tje eigenlijk steeds recht tegenover elkaar. Zé'tje is als kind al gek op geweld en groeit uit tot de grootste drugdealer in de getto. Raket is juist tegen geweld en het lukt hem uiteindelijk om uit de getto te ontsnappen en een baan als fotograaf te krijgen. De film geeft laat zien dat het bijna onmogelijk was voor kinderen uit de Stad van God om te ontsnappen aan het geweld, tenzij je er bewust voor kiest om er niets mee te maken te hebben. Niet voor gevoelige zielen!!!