Wie ik ben? ... Speelt geen enkele rol. Mijn naam? ... misschien de Brugschen Stroatendwil?
Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld. Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan. Ondertussen heb ik me herpakt en voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!
Startplaats van die FON-wandeling was aan het Brugse station. Het was gelijk ook het eindpunt. Compleet "wild" werden ze daar bij het aanschouwen van het braakland waar tot voor kort nog de Videotheek 'Video Palace' was en waar, eenmaal de bouwvergunning in kannen en kruiken is, eerlang een warenhuis zal opgetrokken worden. Maar in een half jaar tijd blijkt dit lapje grond een paradijs te zijn voor diverse wilde planten. Uit het verslag van FON: "We sluiten de dag af aan het station, waar een braakliggend terrein
tussen het perron en de grote parking onze aandacht trekt. We zien er
o.a. veel Italiaanse populier uit zaad opslaan, samen met melden en
zelfs een exemplaar Kattesnor, die blijkbaar uit het keurslijf van de
strakke aanplantingen verderop heeft weten te ontsnappen. De soorten
die we in de binnenstad vergeefs zochten, groeien hier op een halve
hectare allemaal bij elkaar. Tamelijk wat Kaal breukkruid, benevens
raadselachtige onbekende planten die tenslotte... niet-bloeiende
exemplaren van dat zelfde Kaal breukkruid blijken te zijn. Voor de
bloei zijn immers de blaadjes groot, breed en fris ontwikkeld, op zijn
minst een ongekend zicht voor ons. We vinden op dit adventiefterrein
een honderdtal soorten, waaronder Basterdklaver, Liggende klaver,
Kleine majer, Groene naaldaar, Pluimgierst, Moerasbeemdgras, Katwilg,
Hongaarse raket, Vreemde ereprijs, Duist, Grijskruid, Kleine
leeuwenbek, Korrelganzenvoet en Hazenpootje."
24-09-2007, 21:51 geschreven door Bruggeblog
FON- wandeling door Brugge (10)
Vandaag wil ik nog eventjes verder doen in verband met die FON-wandeling. Slechts een klein gedeeltje van Brugge werd tijdens die wandeling aangedaan, maar de fonner waren op sommige momenten echt in de wolken. Dit is wat ze achteraf neerschreven in hun verslag in verband met de Coupure: "De Coupure is een mooi kanaal, waar we veel bijzondere zaken hebben
gevonden. Zo blijkt het sas helemaal gekoloniseerd met Bleekgele
droogbloem. Op de waterlijn groeit ook moeras- en verlandingsvegetatie,
weliswaar in bescheiden formaten. We noteren er o.a. Moeraszegge, Gele
lis, Watermunt, Waterzuring, Blauw glidkruid, Kleine lisdodde en Stijf
barbarakruid, naast véél Wolfspoot en Grote engelwortel. In het
saswater ontdekken we nog een fraaie populatie Grote kroosvaren. De
betonnen stootrand aan de ligplaats voor boten is een wijkplaats voor
Selderij, een wilde kustplant, die op enkele plaatsen ook in zaad
staat. Aan de Predikherenrei doen we trouwens nog meer mooie
waarnemingen. Zo staat op de buitenzijde van de kademuur een goed
ontwikkelde plant Uitstaande vetmuur, die in de nieuwe Nederlandse
Heukels' Flora als aparte soort (Sagina micropetala = S. apetala subsp. erecta) wordt onderscheiden, taxon met als hoofdverspreidingsgebied het Urbane District." Voor alle duidelijkheid: deze man (Erik Molenaar) was bijlange niet van plan om zich in het water van de Coupure te vergooien. Hij wou gewoon zo grondig mogelijk alle kaaimuren inspecteren. En die bleekgele droogbloem waarvan sprake, wel, daar stond op dat ogenblik hij tussen.
24-09-2007, 21:40 geschreven door Bruggeblog
Laatste Zandfeesten van 2007 (4de en allerlaatste)
Artemis heeft gelijk met zijn of haar reactie op mijn berichtjes ivm de Zandfeesten. Tegenwoordig vraagt men er over het algemeen veel te veel voor de zaken die er te koop gesteld worden. Eén tip misschien: heel vroeg gaan. En met heel vroeg bedoel ik zowat rond 5 uur of 6 uur 's ochends. Dan kan je eventueel snel nog wat op de kop tikken bij particulieren die toekomen en de waarde van sommige dingen niet goed kunnen inschatten. Hoe dan ook krijg ook ik de indruk dat de publieke belangstelling voor die Zandfeesten de laatste jaren verminderd is. In alle geval is het zo dat die gouden jaren van koopjes doen op rommelmarkten al lang voorbij is. Dat situeerde zich zowat in de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw. Een tante en een nonkel van mij die sinds ongeveer 50 jaar in Luigne bij Moeskroen wonen, die hebben die gouden jaren meegemaakt. Rijsel/Roubaix was voor hen daar echt niet ver, nog geen 10 kilometer, en in die tijd kochten zij op de 'puce' (want zo noemt men dat daar: 't is een verkorting van Marché aux Puces) allerlei soorten materiaal op wat toen iedereen kwijt wou zijn maar dat nu als antiek voor veel geld verkocht wordt. Ook konden zij in die periode in dat dorp Luigne voor een appel en een ei een viertal huizen opkopen en dat stouwden zij vol met dat soort antiek. Toch waren zij gewone werkmensen, maar blijkbaar werkmensen met een toekomstvisie. ... of ze hadden misschien puur geluk dat hun hobby hen rijk maakte.
24-09-2007, 21:27 geschreven door Bruggeblog
quizvraag 222 (deel 3)
Een der drijfveren voor mij om u verder op te zadelen met fotovragen is het feit dat ik u blijkbaar af en toe eens op het verkeerde been kan zetten. Het is ook het feit dat ik u dingen kan tonen die er zijn maar die blijkbaar alleen door mezelf gezien worden. Dat persoonlijk zien aan u tonen verschaft me - ik verzeker het u - evenveel plezier als u die als eerste een van deze quizvragen oplossen kunt. Wie weet bent u het nu wel! Weet u waar in het centrum van Brugge is dit?