Wie ik ben? ... Speelt geen enkele rol. Mijn naam? ... misschien de Brugschen Stroatendwil?
Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld. Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan. Ondertussen heb ik me herpakt en voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!
Zo! Het heeft nu lang genoeg geduurd vooraleer we door de deur van dit huis Oud Ingelandt, gelegen in de Sint-Jansstraat, konden stappen, maar vandaag is het eindelijk zover. We laten ons vooral leiden door de rondborstige gids links hier op deze foto. Momenteel staan we in de koetsendoorrit en die vroegere koetsendoorrit is overkluisd met een tongewelf. De wanden zijn geritmeerd door gekoppelde vlakke pilasters met daarboven Ionische kapitelen. Mooi hé, zo'n omschrijving! Ik haal hem uit het programmaboekje van Open Monumentendag Vlaanderen 2OO7, editie Brugge. Het is nu alleen nog aan ons om zo'n omschrijving daadwerkelijk te kunnen begrijpen. Dat tongewelf, dat bevindt zich dus boven ons en het heeft de vorm van een halve ton, vandaar die benaming. Die gekoppelde vlakke pilasters, daarmee bedoelt men die twee aan twee staande platte zuilen waarboven ornamenten verschijnen die duidelijk door de oude Grieks-Ionische stijl beïnvloed werden.
28-11-2007, 21:46 geschreven door Bruggeblog
quizvraag 244
Voila, zie, hier is meteen een nieuwe fotovraag. U ziet een foto en de vraag is zoals altijd dezelfde: "Herkent u deze plek in hartje Brugge?"
28-11-2007, 21:26 geschreven door Bruggeblog
quizvraag 243 - de oplossing
Enigszins op een aarzelende manier denkt SPQB dat wat we zoeken in de Magdalenakerk te vinden is. Zijn twijfels heeft hij omdat hij de glasramen er niet kan situeren. Toch is het wel degelijk daar in die ruimte van een kerk die er eigenlijk geen meer is maar waarin men nog altijd dagelijks tot bezinning komen kan. Door dit aarzelend maar correct antwoord is SPQB de verdienstelijke winnaar deze keer. Een meer dan eervolle vermelding gaat uit naar Willy die ons vertellen kon dat de tekst onder het onderdeel van de kruisweg (Mét Maria Magdalene en mét het jongetje met de schop) een bewerking is van Huub Oosterhuis, toongezet en gebaseerd op een tekst uit het bijbelboek Jesaja. Oosterhuis is iemand die vooral de 'ietsisten' aanspreekt en ik heb zo'n sterk vermoeden dat onze Brugse Magdalenakerk eveneens een dergelijk publiek aanspreekt.
28-11-2007, 21:22 geschreven door Bruggeblog
27-11-2007
quizvraag 243 (deel 4)
Eerst en vooral duizendmaal excuus. Dit is gelukkig de laatste dag dat Bruggeblog op halve kracht gewerkt heeft. Veel had te maken met die koppige oude computer die ik maar niet meer aan de praat kreeg. Ik had er wel een nieuwe bij de hand maar die oude hou ik graag paraat als reserve, voor het geval het nieuwe ding plots kuren begint te vertonen. Maar opeens was het het reserveding dat begon te protesteren en geen reservist wou zijn . Computerperikelen! Uzelf kunt er waarschijnlijk een boek over schrijven. Maar ik dus ook. Het bleek dat mijn oudere ding (wat is oud? in computertermen is die 3 jaar oud inderdaad oud!) dat draaide op Windows XP volledig dichtgeslibd was. Eerst kon ik nog een veilige backup maken van mijn belangrijke documenten en daarna formatteerde ik de hele harde schijf. Tabula rasa! Opgelucht dat ik was toen ik dat gedaan had. Minder opgelucht was ik toen bleek dat ik geen enkel besturingsprobleem meer op die computer geïnstalleerd kreeg. Pas vandaag weet ik dat het te maken had met twee CD- & DVD-stations die er gelijktijdig de brui aan gaven. Men heeft het soms over de wet van Murphy, wel, wel, die wet raasde de laatste tijd als een orkaan doorheen dat stomme ding dat 'my personal computer' heet maar waarvan ik helaas nooit meer afscheid nemen kan. Pas vandaag kwam ik plots op het lucide idee om in dat rotding vol ergernis een oud CD-stationnetje te installeren en ziet: de hemel klaarde volledig op boven Bruggeblog want plots wilde het eerste het beste besturingsprogramma zich via dat CD-stationnetje zich laten installeren op die koppige harde schijf van 2OO Gigabyte. En vanaf nu ben ik dus opnieuw voor een tijdje safe. De quizvraag nu. Laat ons wel wezen: hierbij stopt deze fotovraag. Mocht u de plek na deze foto helaas nog altijd niet herkennen, dan zie ik mij genoodzaakt om zelf de oplossing te geven. Voor de laatste keer dus: waar in het centrum van Brugge is dit te zien?
27-11-2007, 21:52 geschreven door Bruggeblog
26-11-2007
T of TH?
Guido Gezelle was bij wijze van spreken dag en nacht met taal bezig. Wat die man allemaal gelezen en geschreven heeft, dat grenst aan het ongelofelijke. Neen, ... dat overschrijdt het ongelofelijke. Gezelle was zoals u misschien weet een vurige voorstander voor één Westvlaamse taal, een taal die lange tijd onderdrukt geweest was, en hij schreef vooral in die taal. Over de schrijfwijze van de woorden heeft men zich lange tijd niet beziggehouden. Elk schreef het neer zoals hij dacht dat het kon zijn. Vandaar dat we tot op de dag van vandaag bijvoorbeeld opgescheept zijn met soms tientallen schrijfwijzen van één en dezelfde familienaam, maar aangezien die verschillende schrijfwijzen thans bindend zijn bestaat daarin geen uniformiteit. Uniformiteit heeft men wel proberen te scheppen in onze Nederlandse taal zelf. Woordenboeken zoals Van Dale hebben daarvoor gezorgd, maar sinds 1954 vooral de 'Officiële Woordenlijst der Nederlandse Taal'. Daarom weten we nu dat het beter is dat we ton en tonnetje schrijven. Mochten we ons tegenwoordig bezondigen aan een tekst met daarin een woord als 'thonneke(-n)', dan vermoed ik dat we voor ouderwets uitgemaakt zouden worden. En toch heb ik het hier over iets wat onze voorouders spraken en wat we helaas hopeloos aan het afleren zijn: ons sappig (West-)vlaams. Als ik het onlangs had over die h die enkele decennia terug weggelaten mocht worden in woorden, dan sloeg dat vooral op woorden van Griekse oorsprong (marathon, apotheek, ...) waarbij het plots als progressief beschouwd werd om in teksten maraton of apoteek te gebruiken. Progressief was toen bijvoorbeeld ook om kreatief of kwis te schrijven in plaats van creatief en quiz. En plots mocht dat allemaal niet meer. 't Is geen quizvraag, maar weet u soms waar in Brugge deze tekst af te lezen valt?
26-11-2007, 22:43 geschreven door Bruggeblog
Dotje
Ik was dit nog eventjes vergeten te vertellen. Afgelopen week heb ik een lezing bijgewoond van Oswald Maes, bij het brede publiek gekend als 'Rogerke' uit 'Thuis', de langstlopende soap op onze Vlaamse nationale zender. Dat Rogerke is in Thuis allang begraven en vergeten en Oswald Maes zelf geniet van zijn pensioen, maar de man (al sinds jaren woonachtig in ons Brugge) kan het niet laten om af en toe nog eens op de planken te staan. Tegenwoordig doet hij het uitsluitend nog met lezingen. De heksen van Beselare (zijn geboortedorp), teksten van Felix Timmermans, ... daarover vertellen is datgene wat hij momenteel nog als hobby doet. Afgelopen donderdagnamiddag sprak hij in de vernieuwde zaal "Het Meersenhuis" in Oostmeers voor een ruim publiek anderhalf uur over Guido Gezelle. Heeft u dit gemist, dan moet u dit zeker ergens anders eens meemaken. Die lezing boeit van begin tot einde en weekt bij iedere toehoorder velerlei emoties los. Natuurlijk komen er gedichten van Gezelle aan bod, en veel van die gedichten beroeren ook in onze moderne tijd iedereen omdat ze zo verrassend muzikaal zijn. Oswald Maes slaagt er bovendien ook in om ons gedurende dat anderhalf uur onder te dompelen in de tijd waarin de grootste Nederlandstalige dichter ooit geleefd heeft en ook om ons een ruim beeld te schetsen van zijn familie. Op die manier komen we bijvoorbeeld te weten wie en hoe zijn vader was, wie en hoe zijn moeder was en hoe die twee zo'n ongelofelijke invloed op hem gehad hebben. Zo'n lezing wordt natuurlijk altijd doorspekt met anekdotes, maar dat maakt het geheel precies extra boeiend. Zo wist ik niet dat in de tijd toen Guido Gezelle geboren werd de voornaam Guido bij het gewone volk helemaal niet gebruikelijk was. En zoals het gewone volk het 'gewoon' was werd die naam dan ook maar verbasterd. Zijn jeugd lang werd daarom de toekomstige schrijver Dotje genoemd, dat klonk namelijk veel beter dan dat deftige 'Guido'.
26-11-2007, 21:48 geschreven door Bruggeblog
quizvraag 243 (deel 3)
Er zijn totnogtoe opvallend weinig antwoorden de redactie van Bruggeblog binnengeslopen. Daar zal deze foto eventueel verandering in brengen. Weet u nu waar dit te zien is?