Fransen nemen massaal afscheid van rockheld Johnny Hallyday

Frankrijk neemt vandaag afscheid van rocker Johnny Hallyday, die deze week op 74-jarige leeftijd overleed. Tienduizenden mensen gingen de straat op, als de kist met het stoffelijk overschot over de Champs-Elysées werd gereden, begeleid door een stoet van honderden motorrijders. Een overzicht.
Om twaalf uur vertrok de kist van Johnny aan de Arc de Triomphe. De stoet werd begeleid door 700 motoren. Maar liefst 1500 politieagenten zijn opgetrommeld voor de beveiliging.
In de Madeleine-kerk vond een plechtigheid plaats, waar president Emmanuel Macron heeft gesproken. Hallydays band speelde een aantal van zijn nummers. Later wordt Hallyday begraven op het Caribische eiland St. Barth, waar hij en zijn vrouw Laeticia woonden.
Er werd geopperd om Hallyday een staatsbegrafenis te geven, maar dat vond Macron een brug te ver. Vandaar deze ‘hommage populaire’, “een eerbetoon voor het volk”.
Hallyday, die in het echt Jean-Philippe Smet heette, verkocht meer dan 110 miljoen platen, voornamelijk in Frankrijk. Ook acteerde hij in enkele films, onder andere van regisseur Jan-Luc Godard. Sinds zijn dood afgelopen woensdag aan de gevolgen van longkanker hebben Franse radio- en televisiestations een groot aantal speciale programma’s over hem uitgezonden.
Rockzanger Hallyday was het Franse antwoord op Elvis Presley Eind jaren vijftig brak hij met de Franse traditionele chansons door Franstalige rock te brengen. Hallyday werd in 1943 geboren onder de naam Jean-Philippe Smet. Hij trouwde vijf keer, waarvan twee keer met dezelfde vrouw. Na zijn overlijden schreef zijn 42-jarige weduwe: “Hij heeft ons vannacht verlaten, zoals hij heeft geleefd: dapper en waardig.” De zanger verbleef de afgelopen weken in een ziekenhuis met ademhalingsproblemen.
|