Michael Lanzo: "Ik zal blijven optreden op pensenkermis"

Zestien jaar lang trok hij van de ene pensenkermis naar de andere met slechts één droom: beroepszanger worden. Sinds Michael Lanzo (34) afgelopen vrijdag 'Belgium's Got Talent' won, kan die droom nu eindelijk werkelijkheid worden. "Ik heb jaren geknokt om te staan waar ik nu sta. Ik heb op plaatsen opgetreden waar het soms te veel was om een applausje te krijgen. En toch zal ik die kleine podia onder de kerktoren blijven doen. Omdat daar mijn roots liggen."
Sinds zijn overwinning in 'Belgium's Got Talent', staat de telefoon van Michael Lanzo geen seconde meer stil. Zelfs collega-artiesten Nicole & Hugo, Christoff, Paul Severs en Luc Steeno willen de zanger persoonlijk welkom heten in de Vlaamse showbizz. "Dat doet zeer veel deugd, want lange tijd was al die erkenning er niet", vertelt Michael Lanzo, in Izegem beter bekend als Michael Landuyt, een 34-jarige fitnessinstructeur.
Geen rooie duit Het succes bleef al die jaren uit. "Ondanks het feit dat heel wat mensen niet in mij geloofden, ben ik op mijn achttiende beginnen te zingen. Ik heb het altijd met veel plezier en liefde gedaan, maar er waren ook al eens zalen waar ik iets minder warm onthaald werd. Soms vroeg ik me wel eens af wat ik daar stond te doen. Als zelfs een applaus te veel gevraagd was of het publiek niet eens naar mij luisterde. Maar ik heb die mensen nooit iets kwalijk genomen. Als artiest moet je je publiek verdienen." Zelf verdiende hij er toen geen rooie duit aan. "Ik deed het ook niet voor het geld. Vaak stond ik op te treden voor 100 à 200 euro en soms zelfs helemaal gratis."
Onder de kerktoren Lanzo raakte tot op het podium van 'Tien om te Zien', maar de grote doorbraak bleef uit. "Het was frustrerend, want ondertussen zag ik anderen wel kansen krijgen. Mijn goeie vriendin Sabrina maakte opeens furore als Laura Lynn, terwijl ik gewoon bleef staan. Met knikkende knieën ben ik aan BGT begonnen. Ik had nóóit gedacht dat ik dit zou winnen. Waar ze mij ook vragen, toch zal ik die kleine podia onder de kerktoren blijven doen. Omdat ik daar ben opgegroeid. Mijn roots liggen daar. En die wil ik niet verloochenen."
Hogere prijs En die trouwe aanpak loont. Voor 2014 staan er al zo een 30-tal concerten gepland. Wel niet langer voor een appel en een ei, maar voor een schappelijke gage tussen 500 en 900 euro. "Ik heb nu ook een nieuwe manager die moet worden betaald, dus kan ik het niet meer maken om zo goed als voor niets op te treden. Al vond ik het wel belangrijk dat ik niet over de duizend euro zou gaan."
|