"Voedselindustrie verrijkt zich op kap van onze gezondheid"

De Britse prins Charles roept Europa op om zijn voedselindustrie
grondig binnenste buiten te keren en te heroriƫnteren tot een lokaal
model van voedselproductie- en verdeling. De huidige methodes in de
voedselindustrie hebben volgens prins Charles niet alleen geleid tot het
paardenvleesschandaal, maar zorgen ook voor een tanende
volksgezondheid. Daags na het wereldwijde protest tegen Monsanto hield
prins Charles een toespraak in Duitsland waarin hij van leer trekt tegen
de race naar goedkoop voedsel en de megawinsten die de voedselindustrie
kenmerken.
Prins Charles is al jarenlang pleitbezorger voor organische en duurzame landbouw. Op zijn landgoed Highgrove boert hij zelf.
Charles
gaf een speech op een conferentie waarop hij door zijn achterneef, de
prins van Hohenlohe-Langenburg, was uitgenodigd. De Britse troonopvolger
uitte daar felle kritiek op de voedselmultinationals "die steeds hogere
winsten nastreven op de kap van boeren en de volksgezondheid". Hij
roept op tot een lokaal model van voedselproductie en distributie.
Duurzaamheid ondermijnd Charles oordeelt dat het huidige systeem van voedselvoorziening te weinig veerkracht inhoudt.
"Het
lijkt misschien allemaal in orde. Multinationals maken grote winsten
door wereldwijd monoculturen in de landbouw te handhaven, maar zoals ik
hoop dat u al heeft gezien, is de situatie verre van gezond".
De
drijfveer om voedsel goedkoper te maken voor de consument en grotere
winsten voor de voedselbedrijven te genereren, ondermijnt de
duurzaamheid van het productiesysteem, oordeelt hij.
"Ik heb het
over voor de hand liggende zaken zoals de leefbaarheid van de bodem en
lokale ecosystemen en de kwaliteit en de beschikbaarheid van proper
water. Maar ook minder zichtbare zaken zoals de lokale tewerkstelling en
de volksgezondheid. Het is complexe materie".
Paardenvleesschandalen "De
agressieve zoektocht naar goedkoper voedsel werd al omschreven als 'een
duik naar de bodem', en ik vrees dat de boeren daarin worden
meegesleurd. Ze worden ten gronde gericht door de prijzen die ze moeten
aanvaarden voor hun producten. De recente schandalen rond paardenvlees
zijn daar voorbeelden van. Die hebben aangetoond dat zelfs de grootste
producenten niet weten waar hun basisproducten vandaan komen".
"Het
effect op de landbouwsector is nefast. We verliezen elke dag
landbouwers, jonge mensen willen het beroep niet meer uitoefenen. In
Groot-Brittanniƫ waarschuw ik daar al langer voor. Maar de gemiddelde
leeftijd van de Britse boer is 58 jaar en neemt toe".
|