Een goede Arabo-Fries moet er uitzien als een mooie moderne Fries ... xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Een goede Arabo-Fries moet er uitzien als een mooie moderne Fries, maar met een versterkt hart en longen van de beste Arabier. Karakter moet ook als een Fries zijn, maar gevoeliger voor hulpen.

(Hulpen zijn door de mens, in logisch verband met het wezen van het paard uitgedachte en door het paard aangeleerde tekens, waarmee de mens zijn wil aan het paard kenbaar kan maken. Het besturen van het paard vindt plaats door middel van zit- en gewichtshulpen, de kuithulpen en de teugelhulpen.

Een goede Arabo-Fries heeft slechts 10-20% Arabisch bloed met voor de rest alleen Fries bloed.Een uitstekend gebruikspaard dat alle goede kenmerken van beide rassen heeft: het goede en zachte karakter, de samenwerkingsgeest, de uitstraling en de typische bewegingen van een Fries, maar met flexibiliteit, flink uithoudingsvermogen, meer hart- en longcapaciteit en snel recuperatievermogen.


De gangen willen we minder extreem hoog als bij Friezen, meer economische bewegingen - zowel in stap, draf en galop, waarbij ook veel souplesse getoond wordt, zodat goed geschakeld kan worden tussen verzamelde, arbeids en gestrekte gangen.

De paarden moeten ook voldoende gevoelig zijn voor de hulp van de menners/ruiters. Alerte, onderdanige paarden, zeer handelbaar, met een sportief potentieel gelijk aan andere rassen, maar een stabieler karakter.

Hier een prachtig staalke van een clinic gebracht door Peter Spahn met heerlijk Kürmuziek , weet dat paarden volledig opgaan in t muziek en dat ze het een pretje vinden om afwisselend te poseren ... knipoogje !! Vergeet evenwel het liedje in linkerkolom niet uit te zetten alvorens dit aan te klikken ... !! Just enjoy .... !!
Veel moderne Friezen zijn erg nerveus. Lang niet alle Friese paarden van tegenwoordig hebben nog een volledig beheerst en constant, betrouwbaar karakter en de werkwilligheid laat nog vaker te wensen over.
Veel liefs ... knipoogje ... Miryam
|