Op dit moment is naar schatting 25 procent van de katten en 40 procent van de honden te zwaar.
Steeds vaker voeren mensen hun huisdier als waren zij mensen. De hond of kat krijgt veel variatie in de voeding en voeding met veel zetmeel en plantaardige ingrediënten voorgezet. Mensen vergeten kennelijk dat deze huisdieren van nature vleesetende dieren zijn. Zo kan het voorkomen dat honden of katten gedwongen vegetariër of zelfs veganist worden. Deze merkwaardige en wellicht onbewuste ontwikkeling is een van de vele veranderingen in de loop der jaren op het gebied van diervoeding.
Dat stelt prof.dr.ir. Wouter Hendriks bij de aanvaarding op 14 september van het ambt als hoogleraar Diervoeding aan Wageningen Universiteit.Humanisatie of vermenselijking noemt prof. Hendriks dit verschijnsel in zijn oratie, Gezamenlijk richting dier-voeding interactomics, waarbij bezitters van huisdieren hun eigen opvattingen over goede voeding voor henzelf overdragen op hun huisdier.
Opmerkelijk is dat aandoeningen bij huisdieren steeds meer overeenkomen met die van hun baasjes. Obesitas of zwaarlijvigheid bij huisdieren was 25 jaar geleden nog vrijwel onbekend, terwijl die aandoening nu, net als bij de baasjes, ook bij huisdieren een ware epidemie wordt, zegt Hendriks. Op dit moment is naar schatting 25 procent van de katten en 40 procent van de honden te zwaar. En net als bij de mens gaat dat gepaard met ziekten die horen bij zwaarlijvigheid, zoals diabetes, gewrichtsproblemen, maar ook allergie.
Ziehier het verhaal van Tessa ... die enkel nog met bestek eet ... te gek om te vernoemen ... maar ieder zijn dingelingske é ... alhoewel opzich is er niks verwonderlijks aan dat Tessa met een vork eet. Maar wel als het gaat om een kat. Tessa heeft namelijk van haar baasje geleerd om netjes met een vork (of met een lepel bij het toetje) te eten. Maar dan moet ze natuurlijk wel eerst haar pootjes wassen.
ze heeftnu echte tafelmanieren en eet daarom met een vork, lepel en indien nodig met stokjes.
Veel liefs ... knipoogje ... Miryam
|