Zijn dieren in de kou ook werkelijk zielig...
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Zodra het kouder wordt, nemen de meldingen over 'zielige, koulijdende dieren' toe. Maar zijn dieren in de kou ook werkelijk zielig? Of is het misschien juist zielig om ze binnen te houden?
Voor bijna alle landbouwhuisdieren (schapen, runderen, paarden en pony's) geldt dat ze prima bestand zijn tegen kou, mits ze voldoende voer van goede kwaliteit krijgen. Daarnaast hebben runderen, paarden en pony's behoefte aan drinkwater, zeker bij vrieskou moet dit minimaal één keer per dag vers aangevoerd worden.
Het is een misverstand dat vers drinkwater niet nodig zou zijn als er sneeuw ligt. Een jong rund drinkt algauw 25 liter water per dag, wat zou betekenen dat hetzelfde dier 25 kilo sneeuw bij elkaar zou moeten likken! Schapen vormen hierbij een uitzondering: zij drinken in de winter nauwelijks. Alleen bij droge vorst en guur weer hebben ze wat water nodig.
Het is lastig vast te stellen of dieren wel dagelijks drinkwater krijgen. Toch zijn er wel enkele hulpmiddelen: Indien er een emmer of ton met ijs staat, zullen er 'liksporen' te zien zijn, wanneer de dieren dorst hebben. Verder kan aan de hand van een emmer met water beoordeeld worden hoe de dorstig de dieren zijn (vallen ze erop aan en verdringen ze elkaar, of nemen ze een paar slokken en lopen dan weer weg?).
Verder hebben de meeste landbouwhuisdieren behoefte aan een plek om te schuilen tegen koude wind en regen. Een afdak lijkt weliswaar de meest ideale schuilplek, maar dit is wettelijk niet verplicht. Overigens kan ook een bossage, heg of houtwal goed dienen als schuilmiddel.
Dieren die ook in de nazomer en de herfst buiten gehouden werden, kunnen ook in de winter buiten blijven (als ze de keuze hebben, zijn ze ook eerder buiten dan op stal te vinden). Ze beschikken dan namelijk over een dikke, isolerende wintervacht. De vacht houdt de lichaamswarmte zo goed vast, dat zelfs een laag sneeuw op de rug van het dier geen enkel probleem hoeft te vormen. De bloedsomloop in de poten van landbouwhuisdieren is minimaal, waardoor er geen lichaamswarmte verloren gaat in de koude grond. De hoeven of klauwen isoleren nog eens extra.
Weet dat ook dieren in sneeuwtoestanden graag hun pretje beleven ... ghiii , dat kun je trouwens zien in het hieropvolgend filmpke ... met een knipoog naar fun !! Vergeet evenwel het liedje bovenaan het logje niet uit te zetten alvorens dit aan te klikken é ....
Bij 'strak' winterweer kunnen dieren die een goede verzorging krijgen probleemloos temperaturen van tegen 20 graden vorst doorstaan.Een ander verhaal wordt het als een koude wind staat. Die zorgt er namelijk voor dat de gevoelstemperatuur algauw sterk daalt. Dit wordt de 'wind-chill-factor' genoemd. Maar zelfs dan kunnen dieren met een goede schuilplek prima buiten verblijven.
Veel liefs
warme groetjes
Miryam
|