Zo werkt 'De Noodcentrale' écht

Een jonge vrouw die gestalkt werd in de auto, een uit de hand gelopen ruzie tussen familieleden: bijna 1 miljoen kijkers waren maandagavond op Eén getuige van een paar ijzingwekkende gesprekken in 'De Noodcentrale'. Maar de kans is groot dat u op dat moment geen echte mensen, wel stemacteurs aan het werk hoorde.
Wie naar de noodcentrale heeft gebeld, hoeft niet te vrezen dat zijn privacy en anonimiteit zomaar voor tv-kijkend Vlaanderen te grabbel worden gegooid. Alle persoonlijke gegevens zoals namen, adressen, tijdstippen, nummerplaten en merknamen zijn verwijderd, net als herkenbare stopwoorden en spraakpatronen. Alle oproepen zijn bewerkt met 'forensische stemvervorming' die niet te reconstrueren is. Een computer kan de vervorming dus niet terugdraaien.
Nog opmerkelijker: een groot deel van de oproepen werd opnieuw ingelezen door een stemacteur. Met andere woorden: de hulpverleners die u bezig ziet, doen op dat moment écht hun werk, maar de bellers zijn gedubd. Die herwerkte stukken zijn bijna niet te onderscheiden van originele oproepen, al viel het bijvoorbeeld bij een bepaalde oproep wel op dat verschillende leden van hetzelfde gezin totaal uiteenlopende dialecten spraken.
Het parket keek bovendien alle oproepen naar de 101 na om lopende zaken uit te sluiten. Alle afleveringen worden op voorhand bekeken door de Federale Politie, Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid. Al het ruwe beeldmateriaal wordt na uitzending onmiddellijk vernietigd.
|