Tranen van 7 tot 77 op het Sint-Pietersplein voor Luc De Vos

In Gent hebben naar schatting 15.000 mensen afscheid genomen van Luc De Vos. De plechtigheid vond plaats in de kerk Onze-Lieve-Vrouw Sint-Pieters op het Sint-Pietersplein. Er werden meer dan 17.000 rouwprentjes uitgedeeld in de kerk en op het plein, zegt Noelle Vanhelsuwé van het management. "De resterende rouwprentjes zullen volgende week verkrijgbaar zijn op verschillende plaatsen in Gent. De familie, de overgebleven Gorki's en het management danken de vele fans voor de warme en serene manier waarop dit alles gebeurde. Het applaus bij het buitendragen van de kist was hartverwarmend."
Sinds 9 uur is muziek van Gorki te horen op het plein. Dat duurt tot de aanvang van de dienst, om 11 uur. Voor de Sint-Pieterskerk in Gent staan al sinds vanmorgen honderden vrienden, kennissen en fans van Luc De Vos te wachten. In de kerk zijn 800 stoelen beschikbaar zijn voor het publiek. Daarnaast zijn er ook 250 plaatsen voorbehouden voor vrienden en familie. Als alle plaatsen ingenomen zijn, moeten de rouwenden de plechtigheid via een geluidsinstallatie op het plein volgen.
Overvolle kerk Rond 10u15 laat de Stad Gent weten dat de kerk vol zit. "Alle publieke plaatsen zijn ingenomen in de Sint-Pieterskerk. Er is wel nog plaats genoeg op het Sint-Pietersplein." Net als op het Sint-Pietersplein weerklinkt ook in de kerk muziek van Gorki door de boxen.
Gitaar op de kist Bisschop Luc Van Looy leidt de plechtigheid en achteraf zal boezemvriend en dichter Christophe Vekeman het woord nemen. De uitvaartplechtigheid begint met 'Ode an die Freude' in de versie van Luc De Vos zelf. Bisschop Van Looy dankt iedereen die buiten de kou trotseert. "Er heerst een groot gevoel van dankbaarheid dat we zo'n mooi mens in onze stad mochten hebben." De kist wordt binnen gereden op 'Beste Bill' en 'Mijn oude hart'. Op de kist met het stoffelijke overschot van Luc De Vos ligt een gitaar en een boeket met oranje bloemen. Het groeten en de offerande namen zo'n 45 minuten in beslag.
"We zijn zo jong" Op het doodsprentje staat de pakkende tekst uit 'We zijn zo jong':
"Wij treuren niet langer dan nodig over dingen waaraan niets valt te doen Ondanks de tegenslagen doen wij altijd verder We zijn zo jong, we zijn zo jong"
"Je bent een schoolvoorbeeld van een goed mens" "Geef ze een kans .. Mia heeft het licht gezien en niemand gaat verloren", zei bisschop Luc Van Looy. "Dat zijn woorden van welgemeende en onverwoestbare hoop. Luc, je gaf aan zoveel mensen een kans. Jij gaat niet verloren. Kijk nu maar naar het licht." Christophe Vekeman: "In alle reacties die de afgelopen week zijn verschenen, kwam het regelmatig ter sprake: je had een opvallend talent voor zelfrelativering. Je hield altijd de loftrompet binnen handbereik, maar je stak ze nooit op over jezelf."
Vekeman gaf een emotionele afscheidsrede en zei onder andere dat De vos het schoolvoorbeeld is van wat een goed mens moet zijn. "Geluk was wat je bracht in de levens van ons allemaal. Je bent een schoolvoorbeeld van een Goed Mens."
Staande ovatie "Je leven was perfect zoals het was. Het had langer moeten duren, maar het had niet beter gekund." De prachtige woorden van Vekeman werden onthaald met een staande ovatie in de kerk en en met luid applaus op het plein.
|